Sanattomaksi ja surumieliseksi vetävän mystistä ja inspiroivaa – arviossa Serin uudelleenjulkaisu

Julkaistu Infernossa 2/2023.

19.04.2023
SER
In Fade of Memories
NORTHERN SILENCE

Ser on yhdysvaltalaisen Damián Ojedan dark ambient / depressive suicidal black metal -projekti, josta syntyi lopulta miehen pääbändi Sadness. In Fade of Memories on monumentaalinen, lähes kolmituntinen kolmen cd:n paketillinen tunteellista, kaihoisaa ja omituisella tavalla kaunista, mutta samalla musertavan synkkää ja surullista musiikkia. Tässä ei puhuta keskivaikeasta masennuksesta, vaan vaivutaan suoraan kohti katatonista tilaa.

Post-rock, black metal, shoegaze, akustinen tunnelmointi ja ambient soljuvat keskenään sulassa sovussa kutoen kauhistuttavan mustan ja kaiken peittävän audiaalisen ruumisliinan, joka peittelee kuuntelijan hitaasti mutta varmasti.

Vuosina 2013–14 äänitetty ja 2018 ensi kertaa julkaistu In Fade of Memories on karmiva levy, jolla kauniit ja onnentäyteiset melodiat muuttuvat depressiiviseksi itsetuhoksi. Levyllä on todella kiero ja kipeä tunnelma.

Dsbm-genressä on muutama todellinen helmibändi, ja Ser on heittämällä yksi niistä. Puhutaan siis todella poikkeuksellisesta taiteesta. Levyä on myös todella vaikea arvostella, ihan jo massiivisen mittansa takia. Albumilta löytyy jatkuvasti jotain uutta.

Mystistä ja inspiroivaa kamaa – mutta samalla niin helvetin masentavaa. Vetää sanattomaksi ja surumieliseksi.

Lisää luettavaa