Simppelihköä, sopivalla tavalla irti modernista ajasta olevaa black metalia – arviossa Beyond the Permafrost

Julkaistu Infernossa 8/2023.

29.10.2023
BEYOND THE PERMAFROST
Fallen from the Throne
NATURMACHT

Uudenkarhean Beyond the Permafrostin taustalta löytyy muun muassa Celestiassa ja Mortiferassa vaikuttava ranskalainen black metal -veteraani Jérȏme ”Spektor” Grollier. Kokemuksen kuulee kylmissä ja ankeissa merkeissä kurnuttavasta musiikista, joka on sopivalla tavalla irti modernista ajasta.

Fallen from the Thronen musiikillinen sisältö kattaa oikeastaan kaiken, mitä black metal -albumilta voi odottaa. Löytyy hidasta ja nopeaa kamaa, synkkää tunnelmaa ja paikoin hieman ylevämpääkin kitaramelodiaa. Albumi on simppelihköä ”peruskamaa”, mutta paljastaa pintaa raaputtamalla paljon hyviä juttuja.

Spektor ei ole varsinaisesti minkään sortin musikaalinen visionääri, mutta taitaa hommansa moitteetta. Erityisesti levyn alkupään materiaali iskee välistä kovalla voimalla, mutta myös kokonaisuus osoittautuu kestäväksi, mistä on kiittäminen hyvin maltillista noin puolituntista kestoa.

Beyond the Permafrost ei mullista metallikenttää, mutta löytää siltä oman paikkansa. Erityisesti 1990-luvun puolivälin black metalin ystävät löytävät levystä varmasti jotain keskushermostoa kutkuttavaa.

Lisää luettavaa