Soi vapautuneesti ja hirvittävällä itsevarmuudella – arviossa Vltimas

Julkaistu Infernossa 3/2024.

04.05.2024
VLTIMAS
Epic
SEASON OF MIST

Viisi vuotta sitten pläjäytettiin pöytään pramea kakku. Morbid Angelissä, Mayhemissä ja Cryptopsyssä mankeloituneet äärimetalliuroot pistivät tulille niin lihaksikkaan näytön, että siitä oli hankala pistää koreammaksi. Mutta
niin vain kävi, että maailman kulunein ”vaikea toinen levy” taitaa olla täyttä todellisuutta heillekin.

Kolmen miehen superkimppu David Vincent – Rune ”Blasphemer” Eriksen – Flo Mounier on kiistatta silkka hyökkäyskolmikko. Jos Something Wicked Marches In (2019) muhensi deathiä ja blackiä samassa noitapadassa, nyt mukana porisevat iloisesti niin perinnehevi- kuin thrash-mausteetkin. Mephisto Manifesto -biisillä Vincent esittelee ainakin itselleen uuden tavan tulkita: vibratolla öristy kappale kasvaa osinkoa alkuhämmennyksen jälkeen. En muista kuulleeni moista aiemmin.

Nöyrästi otsikoitu kakkoslevy soi vapautuneesti ja tietysti hirvittävällä itsevarmuudella. Meininki on synkeästä lyyrisestä kuvastostaan huolimatta debyyttiä keveämpi. Levyllä paahdetaan thrashisti, ja paikoin suvantokohtien tunnelmat voisivat kuulua Dream Theaterille. Ei pidä silti luulla, että tässä sorruttaisiin kikkailuun.

Summaten Vltimas vaikuttaa yhtyeeltä, jolle ensilevyn suorempi ja vihaisempi paahto istuu paremmin.

Lisää luettavaa