Sujuvaa ja luontevaa vaihtelevuutta – arviossa Wolves in the Throne Room

Julkaistu Infernossa 8/2021.

WOLVES IN THE THRONE ROOM
Primordial Arcana
CENTURY MEDIA

Yhdysvaltalaisen Wolves in the Throne Roomin ”hippi-black” on nostanut yhtyeen yhdeksi genrensä tunnetuimmista nimistä, eikä aivan syyttä. Bändin tunnelmallisen raa’assa musiikissa on paljon piirteitä, joista eeppistä mustaa metallia sen syvemmin tuntemattomatkin voivat saada kiinni.

Uskomatonta, mutta Primordial Arcana on jo yhtyeen seitsemäs kokopitkä, ja niistä odotetusti myös ammattitaitoisin. Soitto ja tuotanto ovat hioutuneet vuosien aikana tyylilajinsa huippuluokkaan, joten levyn ainoa mielenkiintoa herättävä asia on kappaleiden varsinainen sisältö.

Toisin kuin useimmat Wolves-teokset, Primordial Arcana ei vaikuta kovin yhtenäiseltä levyltä, vaan biiseissä on paljon vaihtelua. Musiikki kulkee lähes samanististen tunnelmointien kautta ronskiin black metal -sahaukseen, ja ensi vuonna kaksikymppisiään juhlistava bändi saa kaiken kuulostamaan hyvin sujuvalta ja luontevalta.

Bändin musiikki on herättänyt aina mielikuvan jonkinlaisesta Drudkhin light-versiosta, eikä ajatuksesta pääse eroon uusimmansakaan kohdalla. Omaan makuuni musiikki kaipaisi hitusen enemmän rosoa ja rähinää, mutta yleisellä tasolla näin ammattitaitoiselle menolle täytyy nostaa hattua.