Syvällä bändin musiikin omimmassa ytimessä – arviossa Insomnium

Julkaistu Infernossa 8/2019.

Insomnium
Heart Like a Grave
Century Media

Jos minulta kysytään, joensuulaisen Insomniumin uran lakipiste koettiin vuoden 2006 Above the Weeping Worldillä, joka on yhä mykistävä teos. Tämän jälkeen ilmestyneet neljä studiolevyä ovat olleet kukin hyviä julkaisuja sarallaan, mutta niistä on jäänyt puuttumaan se hankalasti määriteltävä ”jokin”.

Heart Like a Grave palauttaa Insomniumin takaisin normaaliin albumimuotoon. Kolmen vuoden takaisella Winter’s Gatellä yhden nelikymmenminuuttisen kappaleen tarjonnut porukka on jakanut antinsa tällä kertaa kymmeneen osaan, ja levylle on siunaantunut kestoa kokonainen tunti, mikä tuntuu ennakkoon paljolta. Mittaan mahtuu kuitenkin paljon vaihtelua, ja käsillä on selkeästi Insomniumin monimuotoisin levy, joka ruoppaa esiin bändin kaikki puolet. 

Ensimmäisenä singlenä julkaistu Valediction esittelee melodisen, sävykkään ja odotettua kevyemmän Insomniumin, kun taas toisessa ääripäässä liikkuu nopean blastbeatin ja selkeiden black metal -vaikutteiden tukema Pale Morning Star. Musiikin pääpaino pysyttelee kuitenkin porukalle ominaisessa tyylissä eli sydäntäriipaisevaa suomalaista melankoliaa tihkuvassa melodisessa death metalissa.

Heart Like a Grave on komea levy, joka tuntuu olevan syvällä Insomniumin musiikin omimmassa ytimessä. Kiekosta ei ole lähdetty tekemään väkisin minkään luokan spektaakkelia, vaan musiikki kuulostaa hyvin luontevalta, mutta samalla jämäkältä ja todella rautaisella ammattitaidolla toteutetulta – bändi kuulostaa tietävän oman arvonsa ja paikkansa.

Insomnium onnistui kun onnistuikin tekemään ”vanhoilla päivillään” levyn, jota tullaan muistelemaan hyvällä vielä vuosienkin kuluttua.