Tällaisia bändejä tarvitaan – arviossa Vanum

Julkaistu Infernossa 6/2022.

09.09.2022
VANUM
Legend
EISENWALD

Vanum on yhdysvaltalaiseksi bändiksi poikkeuksellinen, sillä sen musiikki ammentaa selkeästi eurooppalaisesta perimästä yhdistellen Bathoryn eeppisyyttä ja monelle slaavilaiselle black metal -yhtyeelle tuttua omaleimaisuutta.

Vanumin musiikkia määritellessä on helpointa kääntyä tunnelmallisen mustan metallin puolelle, vaikka hommassa on myös reilu ripaus raakuutta ja kunnon rytinääkin. Minimalistiset koskettimet ja unenomaiset melodiat vievät mielikuvat kauaksi arjen tiimellyksestä, mikä on tällaisen musiikin tarkoituskin.

Legend on kaikkinensa mukavasti soljuvaa materiaalia, jota on helppo lähestyä. Kaikki osa-alueet vaikuttavat olevan kunnossa, mutta albumilta jää kaipaamaan jonkinlaista kliimaksia ja yllätystä. Lähes 15-minuuttinen päätöskappale Beneath the Pillars of Earth and Air liippaa läheltä, mutta kokonaiskuva jää lopulta piirun verran yksiulotteiseksi.

Vanumin kaltaisia bändejä tarvitaan, ja tällaisen tavaran onnistunut välittäminen livetilanteessa saattaisi olla ravistuttava elämys.

Lisää luettavaa