Tämä kaikki masentaa – arviossa Ewigkeit

Arvio julkaistu Infernossa 6/2017.

Ewigkeit
Cosmic Man
Svart

Brittiläinen Ewigkeit perustettiin vuonna 1994 James ”Mr. Fog” Fogartyn ideasta, ja se on toiminut alusta asti yhden miehen projektina. Neljä vuotta myöhemmin mies perusti yhdessä laulaja Metatronin kanssa kokeellisen black metal -yhtyeen Meads of Asphodelin, jossa hän toimi Ialdabaoth-pseudoonyymin alla. Fogarty kuitenkin jätti orkesterin melko pian debyyttilevy Excommunion of Christin (2001) jälkeen.

Myös Ewigkeit aloitti black metal -projektina, mutta Fog päätti pistää sen jäihin vuonna 2007, koska oli sanojensa mukaan kyllästynyt metalliin ja sen konservatiivisuuteen. Mies herätti projektin henkiin vuonna 2012 ja vei sen musiikkia yhä kokeellisempaan suuntaan black metal -soundin silti säilyttäen. Näin ainakin kerrotaan.

En ole ole perehtynyt Ewigkeitin musiikkiin kauhean syvällisesti, mutta satunnaisten ottojen perusteella bändin 2000-luvun tuotannosta ei tule ensimmäiseksi mieleen musta metalli. Ei, vaikka edelliselle levylle Back to Beyondille (2013) nauhoitettiin Burzum-cover Det Som Engang Var. Fog mainostaa yhä projektiaan kokeellisena black metalina, mikä on todella outoa. Jopa kokeellisuuden kanssa on vähän niin ja näin.

Terence McKennan tuotannosta vaikutteita saanut Cosmic Man on goottimetallin ja perinnehevin laimeaa sekoitusta, joka ei jätä minkäänlaisia muistijälkiä. Laulumelodiat ovat hämmästyttävän alkeellisia, eikä riffipuolellakaan juhlita. Tämä kaikki masentaa, sillä Fogin kaltaisen multi-instrumentalistin ja visionäärin luulisi saavan aikaiseksi jotain mielenkiintoisempaa. Hammondeista napsahtaa yksi kirves.