Tarinankerronta ja eeppisyys vaikuttavat jotenkin etäisiltä – arviossa Cruachan

Julkaistu Infernossa 5/2018.

Cruachan
Nine Years of Blood
Trollzorn

Yli neljännesvuosisata sitten perustettu Cruachan on heilutellut irlantilaisen metallin lippua yhdessä Primordialin ja Mourning Belovethin kanssa. Bändin kohtalona on ollut jäädä pienen piirin suosikiksi, vaikka seitsemän kokopitkän joukkoon mahtuu osumiakin. 

Kelttiläisen kansanperinteen yhdisteleminen black metaliin ei kuulosta menestysreseptiltä, mutta homma toimii paikoin mallikkaasti. Viulut, tinapillit, bodhránit ja muut erikoissoittimet tuovat musiikkiin omaa ilmettä, eikä bändin folkahtavuus ole missään nimessä kornia tai yliampuvaa. 

Nine Years of Blood on konseptilevy, joka kertoo Irlannin ja Englannin välisestä sodasta vuosina 1593–1603. Historiasta on hyvä ammentaa, mutta näinkin ”henkilökohtainen” aihe koskettaa suomalaista metallifania arvatenkin yhtä paljon kuin talvisota irlantilaista peruskuulijaa. 

Cruachan on nähnyt vaivaa albumin konseptia kehitellessään, mutta tarinankerronta ja eeppisyys vaikuttavat jotenkin etäisiltä, eikä albumi kaappaa mukaansa oikein missään vaiheessa. Homma kaipaa selvästi lisää intohimoa, juuri sitä kylmiä väreitä sylkevää tunnetta, jota monet folk metalin suurimmista nimistä ovat levyilleen kanavoineet.