Tasavarma ja selkeästi omaa juttuaan hakeva tekijä – arviossa Valravn

Julkaistu Infernossa 8/2023.

22.10.2023
VALRAVN
The Awakening
PRIMITIVE REACTION

Ties kuinka monennen kotimaisen black metal -bändin uuteen levyyn tarttuminen ei ollut kieltämättä helppoa, mieltä kun jäyti ennakkoluulo jo miljoonaan kertaan kuultujen temppujen kierrätyksestä. Onneksi Valravnin ote mustaan metalliin on kuitenkin odotettua reipasotteisempi ja ennen kaikkea parempi.

The Awakening on nimenä siinä mielessä hämäävä, että kyseessä on yhtyeen toinen kokopitkä. Ensimmäinen julkaisunsa Prey (2020) ei herättänyt skenessä sen kummempaa kuhinaa, mutta uusi levy lunastaa lupauksia aivan toisella tavalla.

Valravnin myrskyävä soitto on yhdistelmä black metalin eeppisyyttä ja aggressiivisuutta. Musiikkinsa viittaa hieman yllättäen Ruotsin suuntaan ja siitä kuuluvat läpi muun muassa Lord Belial ja Mörk Gryning. Tutuista piirteistään huolimatta yhtye on tasavarma ja selkeästi omaa juttuaan hakeva tekijä, jolta ei puutu kunnianhimoa.

The Awakening on paikoin loistavakin levy, joka jättää kuitenkin tilaa kehitykselle. Erityisesti mahtipontiset ja maalailevat osiot tuntuvat hoituvan nelikolta mallikkaasti, joten linjan vetäminen piirun verran pois tykityksen parista voisi tuottaa kovaa jälkeä.

Lisää luettavaa