Tasokas julkaisu esiintyy lajissaan kirkkaasti edukseen – arviossa Varathronin livelevy

Julkaistu Infernossa 8/2020.

Varathron
Glorification under the Latin Moon
Agonia

Kreikkalaisen metallin itsestäänselvyyksiin jo yli kolmen vuosikymmenen ajan kuulunut Varathron ei ole pitänyt koskaan korkeaa profiilia, mutta se ei ole vaikuttanut musiikin laatuun heikentävästi, minkä voi kuulla yhtyeen ensimmäisen livelevyn tasokkaasta sisällöstä.

Varathronin riffivetoisessa ja mahtipontisessa rouhinnassa elää käsittämättömät määrät muinaista black metal -energiaa. Ainoan alkuperäisjäsenen Stefan Necroabyssousin rujo messuaminen muistuttaa tietysti suuresti menneistä ajoista, mutta myös muu bändi on tiukasti kartalla. Kuulostaa siltä kuin viisikko olisi ollut kasassa 1980-lopulta saakka.

Bändin suurimmat musiikilliset ansiot löytyvät yhä 1990-luvun alkupuolen His Majesty at the Swamp- ja Walpurgisnacht -levyiltä, ja näiden kiekkojen biisit jytisevät parhaiten myös livenä. Eritoten Cassiopeia’s Ode on todella vastustamaton kappale, mutta viidentoista sävellyksen massa vaikuttaa kaikkinensa hämmästyttävän tasaiselta, joten Varathron on onnistunut mielenkiintoisen keikkalistan laatimisessa.

Livelevyjen merkitys on mitä on, mutta Brasiliassa purkitettu Glorification… esiintyy kirkkaasti edukseen. Julkaisussa ei ole mitään hienoa ja mullistavaa, mikä on ehkä myös sen viehätyksen salaisuus – perusasioissa piilee usein onnistumisen siemen.

Lisää luettavaa