Tasokkuudessaan genrensä kärkeä – arviossa Taake

Julkaistu Infernossa 7/2021.

TAAKE
Avvik
DARK ESSENCE

Vuodesta 1995 toiminut Taake on ollut läpi koko olemassaolonsa eräänlainen väliinputoaja. Sen ura alkoi selvästi toisen aallon black metalin kultakauden jälkeen, mutta bändi on silti aivan liian iäkäs luettavaksi uuden polven norjalaisten äärimetallinimien joukkoon.

On kuitenkin fakta, että Taake on tehnyt parhaimmillaan todella hyvää musiikkia, mistä toimii osoituksena myös Avvik, joka on kursittu kasaan Deathcultin, Helheimin ja Whoredom Rifen kanssa tehtyjen splittilevyjen kappaleista. Kokoelmahenkisyydestään huolimatta Avvik on yksi Taaken parhaista ja tasapainoisimmista julkaisuista.

Levyltä löytyy Taakelle ominaista black metalia, mutta myös vaihtoehtoisempaa kamaa, kuten mainio Sisters of Mercy -cover Heartland, varta vasten tälle levylle tehty Nattestid ser porten vid I -kappaleen akustinen versio sekä jääkylmä katsaus Darkthronen Ravnajuviin.

Taake on aina ollut avoin tavasta poikkeaville sovituksille, minkä kuulee Avvikilta mitä mainioimmalla tavalla. Jotain bändin tasosta ja omaehtoisuudesta kertoo, että ”b-puolen” kamoista koottu kokoelma nousee tasokkuudessaan aivan genrensä kärjen tuntumaan.

Vastaava temppu ei muuten onnistu ihan jokaiselta yhtyeeltä.

Lisää luettavaa