Tästä on vapautunut tunnelmointi ja leikkisä irrottelevuus kaukana – arviossa Haken

Julkaistu Infernossa 3/2023.

08.05.2023
HAKEN
Fauna
INSIDEOUT

Onko Hakenille tapahtumassa dreamtheaterit? Brittiprogeyhtye tarjoilee kolmatta albumia peräkkäin ison konseptin rinnalla kappaleita, joissa tapahtuu kaikenlaista, mutta puolella kuultavista asioista ei tunnu olevan merkitystä.

Faunalla toistuu sama kaava: kuuntelet levyä kuulokkeilla yrittäen nyökytellä hieman irtonaisten nuottien mukana, ja juuri kun kliimaksin pitäisi iskeä, ei tapahdukaan mitään. Haken vain jatkaa toiseen irtonaiseen osaan Ross Jenningsin laulaessa jotain suurellista, jolla ei tunnu olevan yhteyttä musiikin kanssa.

Vaihtoehtoisesti Fauna yllättää: Nightingale ja Sempiternal Beings sisältävät vähemmän tyhjäkäyntiä ja kasvavat progen oppikirjan mukaisesti huikeaan kohokohtaan, jota seuraa vielä suurempi kohokohta, kun kitaristit Richard Hensal ja Charless Griffin sekä kosketinsoittaja Peter Jones heittäytyvät pakottomasti vaistojensa varaan.

Kahden metallisemman levyn jälkeen Faunalla on palattu tasapuoliseen bändisoundiin, otettu kunnianhimoinen asenne teeman suhteen ja mietitty liiankin tarkkaan, miltä siihen sopivan musiikin ”pitäisi” kuulostaa. Neljän ensimmäisen levynsä aikainen, vapautuneesti tunnelmoiva ja leikkisän irrotteleva Haken tuntuu olevan kovin kaukana.

Lisää luettavaa