Tavanomaista, mutta pätevää ja toimivaa – arviossa Vaino

Julkaistu Infernossa 3/2022.

VAINO
Metsänpeitto
WOLFSPELL

Keski-Suomen synkistä metsistä saapuva Vaino koostuu Ancient Obscurityn ja Tuhonsiemenen kaltaisten pienen profiilin black metal -yhtyeiden jäsenistä. Bändi välittää esikoislevyllään yllättäen hyvin pätevältä kuulostavaa suomalaista mustaa metallia.

Vainon musiikki on melankolista ja melodista surinaa, jossa on miellyttävällä tavalla kansallisromanttinen ilmapiiri. Sävelet kumpuavat selvästi Burzumista, mutta ovat hioutuneet kaksikon käsissä norjalaislegendaa paremmalla draivilla kulkevaksi hornamaiseksi menoksi, jonka kuvittelisi istuvan hyvin myös livetilanteeseen.

Metsänpeitto sisältää periaatteessa hyvin tavanomaista black metalia, mutta jokin tässä vain toimii. Reilun puolen tunnin kesto on täydellinen, eikä musiikki yritä olla yhtään enempää kuin on, vaan muusikot Keisanen ja Pasanen pitävät homman maltillisena ja simppelinä. Viimeiseksi asetellun Houreesta hurmioon -biisin minimalistiset koskettimetkin pääsevät hetkellisenä tehokeinona hyvin oikeuksiinsa.

Kehuista huolimatta Vaino ei ole tehnyt ensimmäisellään mestariteosta, mutta käsissä on selvästi huomionarvoinen debyytti. Suomessa osataan nämä hommat.

Lisää luettavaa