Täydellisyyttä hipova kiteytymä – arviossa Nightwishin live-blu-ray

Julkaistu Infernossa 11/2019.

Nightwish
Decades: Live in Buenos Aires
Nuclear Blast

Eteläamerikkalainen yleisö mylvii täysillä, kun Nightwish soittaa Angels Fall First -debyyttinsä (1997) avausraidan Elvenpathin. Eteläamerikkalainen yleisö mylvii täysillä, kun Nightwsh soittaa viimeisimmän Endless Forms Most Beautiful -albuminsa (2016) päätöksen The Greatest Show on Earthin. Mitä tahansa lavalla tapahtuukin, eteläamerikkalainen yleisö mylvii.

Nightwish ei ole menneisyytensä vanki. Sen osoittaa Decades: Live in Buenos Aires -livetallenne, joka juhlistaa alun alkaen kiteeläisen yhtyeen yli 20-vuotista taivalta. Decades-kiertueella soitettiin paljon vanhoja kappaleita Oceanbornia (1998) ja Wishmasteria (2000) myöten, mutta uudempi tuotanto ei räjäytä tajuntaa yhtään sen vähempää.

Nightwish on elämänsä vedossa. Holopainen, Vuorinen, Hietala, Hahto ja Donockley muodostavat bändin parhaan soittokokoonpanon täynnä yhteensulautunutta Nightwish-sielua. Bändin visuaalisuus on näyttävää ja viihdyttävää, mutta se ei vie huomiota pois loistavan settilistan timanteilta Ghost Love Scoresta 10th Man Downiin, Dead Boy’s Poemista Deep Silent Completeen ja Devil & The Deep Dark Oceanista The Kinslayeriin.

Ja sitten: rakastan Floor Jansenia. Olen seurannut tämän hollantilaisen laulajanuraa vuodesta 2001 asti, kun kuulin After Foreverin Prison of Desire -albumin ensimmäistä kertaa. Kaikkien After Forever- ja ReVamp-vuosien sekä Ayreon-vierailujen aikana pelkäsin usein, että jumalatar tulee jäämään vain pienten piirien palvomaksi.

Nyt Floor seisoo haarniskamaisessa asussaan paikalla, jolle hän on syntynyt: Nightwishin keulilla kera käsinkosketeltavan lavakarismansa ja uskomattoman äänensä, joka on liki täydellinen yhdistelmä intohimoa ja tekniikkaa.

Entä ne puutteet? Sanotaanko näin, että paketti on melko koruton eikä sisällä minkäänlaisia ekstroja, mikä voi olla pettymys monelle. Musiikillisesti korvaan ei särähtänyt mikään muu kuin muutamat Empun kitaroilta Troyn puhaltimille suotta siirretyt melodiat.

Tämä tallenne tulee olemaan itselleni hyvin pitkään se kuunnelluin Nightwish-albumi. Se yhdistää nimensä mukaisesti Nightwishin vuosikymmenten parhaat puolet, eivätkä sitä rasita yhtyeen historian harvat säröt ja ristiriidat.

Decades: Live in Buenos Aires on yksinkertaisesti täydellisyyttä hipova kiteytymä siitä, mitä Nightwish on.