Täyden rockpyhäkön tunnelma välittyy – arviossa Mustan Paraatin livelevy

Julkaistu Infernossa 7/2023.

29.09.2023
MUSTA PARAATI
Tavastia 2015
DEGGAEL

Kulttibändin viiden vuoden takainen paluulevy, englanninkielinen Black Parade sai monet nieleskelemään. Itselleni Jyrki 69:n matalalta tulkitsema pehmytgoottirock ei aiheuttanut allergisia reaktioita, mutta ymmärrän heitä, joille se aiheutti.

Nyt tarkasteltavana oleva live on toista maata. Kahdeksan vuotta sitten pääkaupunkimme kaikkein pyhimmässä rockpyhäkössä tupa oli täysi, ja väitän että se välittyy levyltä. Nyt mennään ilman jälkiäänityksiä tai -korjauksia, ja ratkaisu on toimiva.

Vuonna 2015 Mustan Paraatin laulajana toimi Herra Ylppö. On pakko todeta vanhan kliseen mukaisesti, että siinä on mies paikallaan. Kuusysi-Jyrkin versio lipui kauas alkuaikojen alkuvoimaisesta, uhmakkaasta ja rujoa synkkyyttä sykkivästä bändistä. Ylppö-keulainen Paraati sen sijaan huokuu edellä mainittuja määritelmiä.

Toki settilistakin koostuu Uusi musta- ja Uudet juhlat -kappaleita lukuun ottamatta vanhoista klassikoista. Peilitalossa (1983) kuullaan lähes kokonaan, toisaalta mainiolta Käärmeet-levyltä (1984) ei tipu biisiäkään. Erityisen kiintoisia vetoja ovat Peilitalossa-levyltä pois jääneet Toinen puoli ja Huomisen kuolleet, kumpikin loistavia kappaleita.

Lisää luettavaa