Täynnä heavy metalin riemuvoittoa – arviossa Spirit Adrift

Julkaistu Infernossa 9/2020.

28.12.2020
Spirit Adrift
Enlightened in Eternity
CENTURY MEDIA

Spirit Adrift jatkaa voittokulkuaan. Nate Garretin (kitara ja laulu) ja Marcus Bryantin (rummut) kipparoima yhtye osaa sekoittaa musiikkinsa juuri oikeat ainekset juuri oikealla tavalla, olipa kyse sitten 70-lukulaisesta hard rockista tai 80-luvun estetiikkaa palvovasta speed metalista.

Orkesterin tyylin keskiössä on edelleen eeppinen doom, mutta on ilahduttavaa huomata, että se on kyennyt muuntautumaan ja rönsyilemään hyviksi havaituista formaateistaan. Enää bändi ei luota pelkkään keskitempoiseen jytään, vaan tempoja on kohotettu paikoitellen hyvinkin ronskisti ja teroitettu riffikynää sen mukaan. Maukkaat tuplakitaraharmoniat ja tarttuvat melodiat luovat mielleyhtymiä niin Ufon, Thin Lizzyn kuin Iron Maideninkin suuntaan.

Enlightened in Eternity on täynnä heavy metalin riemuvoittoa. Kuunnelkaapa vaikka vaanivan koukuttavalla riffillä varustettu Cosmic Conquest, väkevä speed metal -pala Harmony of the Spheres tai eeppinen päätöskappale Reunited in Void. Tai no, oikeastaan kaikki kappaleet ovat aika lailla napakymppejä.

Olen miettinyt pitkään, onko heavy metal kuollut. Onko se vain puhdasta nostalgiaa ja ikivanhojen kliseiden kierrätystä, vai voiko vielä tulla yhtyeitä, joilla on aitoa substanssia ja jotain uutta sanottavaa? Vaikea sanoa, missä määrin Spirit Adriftin sanoma on uusi, mutta ainakin se tuntuu raikkaalta.

Lisää luettavaa