Tempaa kyytiinsä ja nostaa pintaan nostalgisia tunnelmia – arviossa Valdaudr

Julkaistu Infernossa 2/2021.

VALDAUDR
Drapsdalen
SOULSELLER

Aiemmin Cobolt 60 -nimellä kulkenut Valdaudr on väijynyt ensimmäistä hyökkäystään lähes kymmenen vuoden ajan. Esikoisellaan soiva norjalaistyylinen black metal kuulostaakin huolella suunnitellulta ja ammattitaitoiselta.

Valdaudrin takaa löytyy tuttua ukkoa muun muassa Blood Red Thronesta ja lehdistötiedotteessa vilisee myös Gehennan ja Taaken kaltaisia nimiä, joten aivan aloittelijamiehistä ei todellakaan ole kyse. Kokemuksen kuulee lähinnä siitä, että Drapsdalenin sävellykset luotaavat hyvin koko norjalaisen mustan metallin historian 1990-luvun taitteesta tähän päivään.

Valdaudrin musiikki ei ole pelkkää tykitystä, vaan kappaleissa kuullaan myös fiilistelevämpää menoa ja jopa ”folkahtavia” vaikutteita, jotka viittaavat vanhan Satyriconin, Taaken ja Ulverin suuntaan. Pääosin kyse on kuitenkin suhteellisen suoraviivaisesta musiikista, jonka pääpaino on hyvissä riffeissä – toisin sanoen tarjolla on selkeästi keskitasoa parempaa peruskamaa.

Valdaudr ei tee esikoisellaan ihmeitä, mutta sen hyvällä sykkeellä rytisevä black metal tempaa kyytiinsä ja nostaa pintaan nostalgisia tunnelmia, jotka saattavat toimia norjalaisen black metalin klassikkotuotosten ystäville.