Tiivistetty ja asiapitoinen levy – arviossa Watain

Julkaistu Infernossa 1/2018.

Watain
Trident Wolfe Eclipse
Century Media

Ruotsalainen Watain on kasvanut lähes huomaamatta megaluokan black metal -käsitteeksi. Bändiä voi kuvailla hyvällä omallatunnolla suureksi undergroundnimeksi, jonka fanittaminen on yhtä lailla noloa kuin hyväksyttävääkin – kaikkihan on kiinni näkökulmasta. 

Trident Wolf Eclipse on Watainin kuudes albumi, ja se päättää pitkäksi muodostuneen viiden vuoden levynjulkaisutauon. Breikiltä saapuu yllättävän suoraviivainen ja väkivaltainen kolmikko, joka tuntuu ikään kuin todistelevan vakaumustaan ja aitouttaan parin hieman löysemmän ja vetisemmän kiekon jälkeen. 

Albumin anti on pääosin nopeaa ja konstailematonta mustaa metallia, jonka teho piilee röyhkeässä turpaanvetoefektissä. Avauskappale ja levyn ensimmäinen single Nuclear Alchemy tekee homman varsin selväksi, mutta Watain ei jää tälläkään kertaa yhden tempun bändiksi, vaan tipauttelee väliin esimerkiksi Mayhemin De Mysteriis dom Sathanasin suuntaan tervehtivän keskitempoisen Teufelsreichin, joka sopii kiekolle kuin silmä päähän. 

Trident Wolf Eclipse on tiivistetty ja asiapitoinen levy – juuri sellainen kiekko, joka yhtyeen kuuluu julkaista tässä vaiheessa uraansa. Onko napakka onnistuminen sitten pelkkää keulahahmo Erik Danielssonin tarkkaa laskelmointia vaiko jonkin korkeamman voiman ohjausta, jääköön kuulijan päätettäväksi.