Toimiva tavaramerkki – arviossa Radiopuhelimet

Julkaistu Infernossa 2/2020.

Radiopuhelimet
Kosminen tiedottomuus
If-Society

Suhteeni Radiopuhelimiin ei ole kovinkaan läski. Alkupään tuotanto on tutumpaa K.O.-albumin (1990) äkkiväärän ehdottomuuden vietyä lopullisesti mukanaan, mutta sen jälkeen kokoelmiini on päätynyt levyjä vain satunnaisesti. 2000-luvun tuotannosta minulla on vain yksittäisiä kuulohavaintoja, vaikka arvostukseni orkesteria kohtaan ei ole koskaan lerpahtanut.

Radiopuhelimet on jurottavassa suoruudessaan tyypillinen oululaistapaus, ja siksi onkin yllättävää, kuinka positiiviselta Kosminen tiedottomuus kuulostaa. Yllätys on myös hyvinkin erilaisten tyylilajien välinen venkoilu, omaan soitannollisesti tiukkaan muottiin survottuna tietty.

Monen muun orkesterin tapauksessa lopputulos olisi pelkästään päämäärätöntä haahuilua ja outoilua sen itsensä vuoksi, mutta näiden ankarien herrasmiesten kohdalla kyse on aina toimivasta tavaramerkistä. Huikeimmillaan mainittu yhdistely on kiihkeästi funkkaavassa Naapurit-kappaleessa.

Kosminen tiedottomuus on niitä levyjä, joista päätyy pitämään hitusen enemmän tekemisen meiningin kuin itse musiikin takia. Ehkäpä levyn pariin tuleekin palattua aina, kun sukupuolielimetön nykymeno alkaa ahdistaa liiaksi.