Toismaailmallinen ja fantasioihin taipuva mutta silti elämän realiteetteja kaihtamaton – arviossa Tusmørke

Julkaistu Infernossa 6/2017.

Tusmørke
Hinsides
Svart

Norjalainen hämyryhmä Tusmørke on progressiivisen rockin piirissä täysin oma saarekkeensa. Vaikka yhtyeen musiikilliset ainekset ovat tuttuja ja tunnistettavia, sen tapa käyttää niitä on jotain ihan muuta.

Orkesterin neljäs levy pitää sisällään niin Mellow Candlen ja Black Widow’n kaltaista tummaa folkpsykedeliaa, Jethro Tullin leikillisyyttä kuin gentlegiantmaista kompleksisuutta. Tusmørken musiikki on näennäisen kepeää, mutta se sisältää myös tummempia sävyjä.

Melankolian, surun ja jopa nihilismin täyttämät sanoitukset luovat mielenkiintoisen vastakohdan musiikilliselle ilmaisulle. Hyvänä esimerkkinä toimii levyn päätöskappale, massiivinen 23-minuuttinen eepos Sankt Sebastians Alter, joka juhlistaa (sic) Norjaan iskeneen mustan surman eli paiseruton 666-vuotispäivää. Kyseinen kulkutauti runteli Eurooppaa vuosina 1346–53, ja sen arvellaan tappaneen 30–60 prosenttia Euroopan väestöstä.

Hinsides on huolella kasattu kokonaisuus, oli kyseessä sitten lämmin ja monisäikeinen äänimaailma, soitannollinen kyvykkyys tai monipuoliset ja laadukkaat sävellykset. Se on toismaailmallinen ja fantasioihin taipuva mutta silti elämän realiteetteja kaihtamaton. I Feel Like Midnightissa todetaankin osuvasti: ”Sick of the life of man I can’t comprehend / I seek a world of supernatural firends.”