Tuhovoimainen paketti, jolla ei turhia pidätellä – arviossa Belphegorin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 10/2020.

06.02.2021
BELPHEGOR
Necrodaemon Terrorsathan
NUCLEAR BLAST

Itävaltalaisen Belphegorin alkujaan 20 vuotta sitten ilmestynyt kolmas kokopitkä on julkaistu vuosien varrella uusiksi useampaan otteeseen, mutta tuhovoimaiselle levylle tuntuu löytyvän yhä runsaasti kysyntää.

Surullisenkuuluisalle Last Episode -levy-yhtiölle tehty albumi oli Belphegorin uralla selkeästi yhden aikakauden loppu. Sen death/black metalissa eli vielä selkeä undergroundhenki, joka vaihtui paria vuotta myöhemmin Nuclear Blastin markkinointikoneistoon ja selkeästi suurempaan yleisöön – paremmasta tuotantojäljestä nyt puhumattakaan.

Musiikillisesti Necrodaemon Terrorsathan on kompaktin oloinen paketti, jolla ei turhia pidätellä. Lähes tauotonta rumputulta, vihaisia riffejä ja jumalanpilkkaa tihkuvia sanoituksia ammutaan koko puolituntinen. On tavallaan helppo ymmärtää, miksi moni pitää kiekkoa sittemmin ”siistiytyneen” Belphegorin parhaana levynä.

Vuodet ovat hioneet Belphegorin musiikista karkeimman pinnan, mutta yhtyeen peruspiirteet ovat yhä havaittavissa. Uusintajulkaisun tehtävä lieneekin ennen kaikkea sukeltaa bändin historiaan, joka kestää tätä julkaisua syvempääkin tarkastelua.

Lisää luettavaa