Tukevaa ja sähäkkää progemetallia – arviossa DGM

Julkaistu Infernossa 11/2023.

17.02.2024
DGM
Life
FRONTIERS

Liki 30 vuotta toiminut ja 11 studioalbumia tehnyt Italian progemetallisuuruus porskuttaa kenties kovemmin kuin koskaan.

Osuvasti nimetty Life keskittyy entistä enemmän olennaiseen eli laadukkaiksi ja koukukkaiksi muovattuihin biiseihin. Teknisesti taitava suorittaminen on DGM:n tekemisessä edelleen vahvasti läsnä, mutta biisinkirjoittamisessa mennään yhä enemmän melodiat edellä eikä soittopuolen kikkailu ole itseisarvo. Kouriintuntuva esimerkki tästä oli vuonna 2016 ilmestynyt pitkäsoitto The Passage, joka vieläpä toistettiin hienosti seuraavan vuoden Passing Stages -livellä.

Life on näitä kahta sekä vuoden 2020 Tragic Separation -levyä soundiltaan tukevampi ja muutenkin sähäkämpi. DGM:n nykyinen musiikillinen suunta parantaa bändin osakkeita saada kuulijoita myös progemetalligenren ulkopuolelta. Kappaleilla kuten Unravel the Sorrow, Journey to Nowhere ja To the Core se myös takuulla onnistuu.

Yhtyeen nykyinen laulaja Mark Basile on maailmanluokan tekijä, jonka osuutta DGM:n musiikin hienoudessa ei voi kyllin kiitellä.

Lisää luettavaa