Tulee kestämään aikaa – arviossa Avantasia

Julkaistu Infernossa 2/2019.

Avantasia
Moonglow
Nuclear Blast

On kulunut lähes 20 vuotta siitä, kun Edguy-nokkamiehenä tunnettu Tobias Sammet perusti superprojekti Avantasian. Metallioopperasta alkanut konsepti on kasvanut melkoisiin mittoihin, ja sen yhdeksäs albumi onkin multitalentin mukaan projektin tuotannon yksityiskohtaisin. Pitkä matka on kuljettu sitten ensimmäisten levyjen, jotka olivat silkkaa voimametallijuhlaa. Jokainen uusi julkaisu luisuu kauemmas siitä tyylistä, mutta ei pahassa.

Aloitusraita Ghost in the Moon on ainoa Sammetin yksin esittämä biisi. Vaikka vierailevat tähdet ovat merkittävä osa Avantasian sielua, kappale vahvistaa, ettei projekti välttämättä edes tarvitsisi mittavaa laulajien kirjoa loistaakseen.

Book of Shallows tarjoilee albumin hienoimman artistikattauksen. Äänessä ovat Hansi Kürsch, Jørn Lande, Ronnie Atkins ja Mille Petrozza. Niin paljon kuin Kreator-keulakuvaa arvostankin, toivon, ettei häntä enää kuulla tämän projektin parissa. Miehen tavaramerkki, sanojen suusta sylkeminen, lähes pilaa muuten upean biisin. Aika ja paikka eivät vain osu kohdilleen.

Naisvierailijoiden vedot ovat olleet yleensä Avantasian heikointa antia, ja asiaan oli korkea aika saada muutos. Candice Nightin ja Tobiaksen esittämä, kepeä mutta todella tarttuva nimikkokappale on ehdottomasti levyn suurin yllättäjä. Parivaljakon äänissä on samankaltaisuutta, ja duetto pelaa saumattomasti yhteen.

Yksitoistaminuuttinen sinkkulohkaisu The Raven Child on albumin suurin ja eeppisin kappale. Kokonaisen tunnekirjon läpi kulkeva teos pursuilee kelttiläisiä elementtejä harpusta bodhrán-rumpuun, mutta suurin kunnia kuuluu Kürschin upealle äänelle.

Levyn päättää coverversio Michael Sembellon hitistä Maniac. Biisi tykitetään projektin tyylille uskollisesti ja kosketinsoittimia säästelemättä. Mr. Big -ääni Eric Martin on täydellinen solistivalinta upealle sovitukselle.

Tällaiset massiiviset teokset vaativat aina viikkojen, jopa kuukausien kuuntelua auetakseen täysin, ja tässä vaiheessa onkin mahdotonta sanoa, mille sijalle Moonglow sijoittuu Avantasian katalogissa. Se on kuitenkin varmaa, että Sammet on onnistunut jälleen luomaan albumin, joka tulee kestämään aikaa.