Tunnekylmää suorittamista – arviossa Vananidr

Julkaistu Infernossa 9/2022.

02.12.2022
VANANIDR
Beneath the Mold
BLACK LION

Kitaristi-laulaja Anders Eriksson perusti Synodus Horrenda -nimisen black/death-soolobändin vuonna 2010, kun hänen entinen orkesterinsa Hydra haudattiin. Nimi vaihtui Vananidriksi vuonna 2018. Amon Amarthin entinen rumpali Fredrik Andersson ja Goatsodomizerin basisti Per Lindström liittyivät bändiin tätä neljättä täyspitkää varten.

Studiosessioiden tuloksena syntyi klassinen esimerkki siitä, kuinka teoriassa ihan hyvä levy ei onnistu aiheuttamaan minkäänlaisia tunteita. Tätä voisi kutsua oppikirjaheviksi tai akateemiseksi suorittamismetalliksi. Periaatteessa menossa ei ole mitään vikaa, mutta musiikista puuttuu sielu ja liekki. Beneath the Mold on tunnekylmää suorittamista.

Levyllä on kauniita melodioita, komeita liidejä, tuplabasaria, kevyempiä hetkiä ja tunnelmalliseksi tarkoitettua riffittelyä, joka on etenkin ruotsalaisille bändeille hyvin tyypillistä. Biiseissä ei ole kuitenkaan mitään omaleimaista tai erityistä.

”Ihan kiva” on varmasti pahinta, mitä levystä voi sanoa, mutta Beneath the Mold on juuri sellaista black/death-tykittelyä.

Lisää luettavaa