Tuo yhtyeestä esiin uuden, entistäkin syvemmän ja sävykkäämmän puolen – arviossa Soenin kokoelma

Julkaistu Infernossa 11/2022.

11.02.2023
SOEN
Atlantis
SILVER LINING

Ruotsalaisen tunnelmallisen progemetallin kruununjalokiven debyyttialbumin Cognitiven julkaisusta on kulunut marraskuussa 2022 kymmenen vuotta. Yhtye juhlistaa merkkipäivää julkaisemalla viiden studiolevyn jatkeeksi cd+dvd-muotoisen kokoelma-albumin.

Koskapa Soen on mitä tyylikkäin bändi, Atlantis on intiimi mutta laveasoundinen kokoelma biisejä, joissa yhtyettä säestävät piano, koskettimet, läskibasso, jousikvartetti ja pari taustalaulajatarta. Uusi biisi Trials, ihan järjettömän kauniisti omiin nimiin viety Slipknot-laina Snuff sekä yksitoista Soen-hittiä saavat uuden, entistäkin syvemmän ja sävykkäämmän kosketuksen.

Harkiten sovitetut lisäinstrumentit eivät ole pelkkää pintakiiltoa eivätkä tee musiikista liian mahtipontista, vaan Soenin parhaat puolet – unenomaisesti vellova tunnelma, vaivaton polveilevuus ja postrockmainen dynamiikka – säilyvät ennallaan.

Soen ei juuri riehu lavalla yleensäkään, mutta introvertisti intensiivinen laulaja Joel Ekelöf ja paikoillaan istuva yhtye apusoittajineen ovat kuvatallenteella aika staattista katsottavaa. Se ei haittaa, sillä juuri tämä, melkein hypnoottisen harras mietteliäisyys, on se, mitä meitsi Soenissa rakastaa.

Lisää luettavaa