Utuinen riffittely on mannaa korville – arviossa Stonus

Julkaistu Infernossa 4/2020.

28.08.2020
Stonus
Aphasia
Daredevil

Kyproslaisen, sittemmin Lontooseen muuttaneen Stonusin debyyttialbumi käynnistyy aavemaisella sydänkäyräpiippauksella. Kun piippaukset muuttuvat tasaiseksi ulinaksi, on aika siirtyä tuonpuoleiseen. Se tarkoittaa vasta koneiden käynnistämistä. Loppu on yleensä uuden alku, ja Aphasia kuvailee toipumista mielenterveyden ongelmista.

Stay Awake on menevää hard rock -tömistelyä. Kappale antaa hyvän yleiskatsauksen bändin repertoaarista. Viisikko operoi doomin, stonerin ja hard rockin maisemissa. Alun tomijytistelyn jälkeen bändi tarjoaa tanakkaa riffittelyä, kunnes jarruttelee jumittelempaan tunnelmointiin.

Stonus luo mielleyhtymiä niin Kuyssiin kuin Black Sabbathiin. Varsinkin nimibiisillä laulaja Kyriacos Frangoulis nyökkäilee vahvasti Ozzyn suuntaan. Bändi on kuunnellut tarkasti myös kreikkalaisia uudemman polven pörinäkomppaniota kuten Naxatrasia ja 1000Modsia. Maniassa on miellyttävällä tavalla jälkimmäisen raskasta mutta ilmavaa boogieta.

Nadirin kaikuihin upotetut kitarat ja utuinen riffittely ovat mannaa korville. Progeileva Dead End ja pahaenteinen Ghost Town niputtavat vajaan kolmen vartin levyn hienosti. Mainio debyytti kaiken kaikkiaan.

Lisää luettavaa