Vaikeaselkoista ja itsetarkoituksellisenkin hankalaa – arviossa Decline of the I

Julkaistu Infernossa 3/2021.

DECLINE OF THE I
Johannes
AGONIA

Ranskan mielenkiintoisen black metal -kentän haasteellisempaa osastoa edustava Decline of the I kuulostaa neljännellä kokopitkällään odotetun vaikeaselkoiselta ja paikoin itsetarkoituksellisenkin hankalalta.

Siinä missä bändin kolme ensimmäistä albumia haki inspiraationsa psykoaktiivisia aineita tutkineen neurobiologi Henri Laboritin työstä, Johannes ammentaa tanskalaisen filosofin Søren Kierkegaardin kirjoituksista. Yksi miehen salanimistä oli Johannes Climacus, mikä selittänee albumin simppelin otsikon.

Muiden muassa Merrimackistä ja Vorkreististä tutun A. K:n komennuksessa kulkeva albumi on kunnianhimoinen teos, jonka soundissa on jotain hyvin ranskalaista. Suuri osa mielikuvasta johtuu varmasti yhtyeen ”ranskalaistyylisestä” tavasta käyttää erilaisia sampleja, jotka tuovat albumille virkistävää monipuolisuutta. Ilman niitä kokonaisuus kuulostaisikin hyvin karulta ja kuivakalta.

Decline of the I:n viisi pitkää kappaletta ei ole genrensä heikointa tarjontaa, mutta itse en vain tunnu saavan touhusta täysillä kiinni. Sävellysten suoraviivaistaminen olisi siis paikallaan.

Lisää luettavaa