Vallitsevana mentaliteettina on selvästi ”kovaa ja korkealta” – arviossa Northward

Julkaistu Infernossa 9/2018.

Northward
Northward
Nuclear Blast

Northward on Nightwishin solistin Floor Jansenin ja norjalaisen Pagan’s Mindin kitaristin Jørn Viggo Lofstadin pitkän tähtäimen yhteisprojekti. Kaksikko sävelsi kokonaisen albumillisen kappaleita jo vuonna 2008, mutta kiireiden vuoksi äänitys jäi aina vuoteen 2017, jolloin molempien yhtyeet pitivät tahoillaan taukoa.

Useissa kappaleissa on vaikea uskoa, että laulaja todella on Jansen, sillä laulun päälle on vedetty välillä niin kylmä efekti, että ääni kuulostaa todella värittömältä. Vallitsevana mentaliteettina on selvästi ollut ”kovaa ja korkealta”, ja tämän ajatuksen riittävyyteen on luotettu albumilla ehkä liikaakin. 

Sovituksen ja tunnelman osalta kappaleet eivät kuitenkaan ole lainkaan hassumpia. Erityisesti albumin alkupuolen biisit ovat varsin groovaavia, mikä antaa anteeksi paikoin ärsyttävyyteen asti venyvää äänenkäyttöä.

Yleistunnelmasta tulee ensimmäisenä mieleen Halestorm, joten duon omista lähtökohdista on päästy kauas. Jos siis haluaa kuulla Nightwishin uutta albumia odotellessa Jansenia tekemässä jotain ”aivan muuta”, siihen on nyt mahdollisuus.