Veteraani ajan hermolla – arviossa Vulcano

Julkaistu Infernossa 4/2022.

VULCANO
Stone Orange
EMANZIPATION

Brasilialaisen äärimetallin kulmakiviin Mystifierin, Sarcófagon ja vanhan Sepulturan ohella laskettava Vulcano muistetaan erityisesti vuoden 1986 Bloody Vengeance -ensirykäisystään. Sen alkukantaisesti kohkaava black/death/thrash metal kuulostaa rajulta vielä tänäkin päivänä.

Bändin 12. studiolevy Stone Orange tekee kunniaa bändin vanhoille tuotoksille pysytellen tiukasti sillä polulla, jolla kulkemisen santoslaiset aloittivat yli neljä vuosikymmentä sitten. Alkuperäisestä porukasta on jäljellä enää kitaristi Zhema Rodero, mutta hänen ansiostaan Vulcanon epäortodoksinen metallisoundi pysyy tunnistettavana.

Olisi kuitenkin väärin sanoa, että Vulcano ei ole kehittynyt, sillä Stone Orange soi paikoin verevänä ja ajan hermolle ominaisena. Viisikon soitto on tarvittavan tiukkaa ja soundimaailma selkeä, mutta yhtye on lähtenyt haukkaamaan selvästi liian isoa palaa tunkemalla levylle massiiviset 16 kappaletta.

Vulcanon ura on pitkälti samankaltainen kuin Venomilla, ja mikäli pitäisi vertailla näiden kahden bändin nykykuntoa, viisari kääntyy brasilialaisten puoleen. Klassikot on jo tehty, mutta vanhasta nimestä löytyy vielä mukavasti virtaa.

Lisää luettavaa