Virkistävä annos omintakeista suomalaista black metal -osaamista – arviossa Ceremonial Torturen ja Hail Conjurerin split

Julkaistu Infernossa 1/2020.

Ceremonial Torture / Hail Conjurer
Split
Bestial Burst

Suomalaisen mustan metallin alamaailmasta kömpii ulos kaksi yhden miehen bändiä, joiden yhteislevy on oiva osoitus siitä, kuinka hyvin tietynlainen ”outsider black metal” elää ja voi kotimaassamme.

Pelkkiä pienjulkaisuja koko uransa ajan tuottanut Ceremonial Torture iskee homman ytimeen alkukantaisella black metalilla, jota tuetaan simppeleillä kosketinsoitinmatoilla. Meininki viittaa vahvasti 1990-luvun alun Kreikka-skenen suuntaan, mikä on omiaan tuomaan musiikkiin pientä nostalgialisää.

Goatprayer-nimellä toimiva mies saa kuin saakin loitsuttua itsestään esiin materiaalia, joka on täysin ajatonta ja kaikessa koruttomuudessaan hyvin mielenkiintoista, erilaistakin. Pelkästä kulttinimien suorasta kopioinnista ei siis ole kyse.

Kaksi kokopitkää aiemmin julkaissut Hail Conjurer on huomattavasti tutumpi nimi, joka esittelee splitillä itsestään odotettua maltillisemman puolen.

Piinaavasti suriseva Fallen and Erected -kappale ammentaa Ceremonial Torturen tapaan syvältä black metalin alkulimoista. Biisi muokkautuu tekijänsä käsissä omannäköiseksi monumentiksi, joka on ytimeltään melko puhdasverinen rock’n’roll-kappale, mutta silti täysin irti kaikesta, minkä voi määritellä populaarimusiikiksi.

Puolituntinen splitti on virkistävä annos omintakeista suomalaista black metal -osaamista. Se muistuttaa siitä, kuinka paljon musiikillista liikkumatilaa usein hyvin konservatiivisena pidetyn genren sisällä lopulta on.