Voima piilee lohduttomassa ilmapiirissä – arviossa Doodswens

Julkaistu Infernossa 11/2021.

DOODSWENS
Lichtvrees
SVART

Kahden nuoren hollantilaisnaisen Dooswens soittaa ensimmäisellä albumillaan perinnetietoista toisen aallon black metalia, mutta tuo siihen miellyttävällä tavalla omaa ilmettä esimerkiksi tunnelmaan hyvin sopivien samplejen käytöllä.

Doodswensin musiikin voima piilee sen lohduttomassa ilmapiirissä, joka säilyttää jännitteensä niin nopeampien rypistysten kuin hidastempoisempien biisien aikana. Suorien musiikillisten vertailukohtien löytäminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, mutta Lichtvreesillä on runsaasti samaa ilmettä kuin monella muulla hollantilaisella aikalaisbändillä.

Yhtyeen soitossa on kulmikkuutta, jonka voi kuvitella häiritsevän kaikkein kultakorvaisimpia metallidiggareita. Meininkinsä on kuitenkin mustan metallin puitteissa kaukana alan alkukantaisimmista rävellyksistä, enkä pitäisi lainkaan huonona, vaikka duo käsittelisi soittimiaan tätäkin ronskimmalla otteella.

Kaikkiaan Lichtvrees on mukiinmenevä esikoinen, mutta bändillä on vielä paljon tehtävää, mikäli haaveena on luoda jotain unohtumatonta ja genren rakenteita ravistelevaa – mikäli nykybändeillä on moiseen edes saumoja.

Lisää luettavaa