Vuosien kypsyttelyn väärti – arviossa Kathaaria

Julkaistu Infernossa 10/2022.

25.12.2022
KATHAARIA
To Be Shunned by All... As Centres of Pestilence
END ALL LIFE

Vuonna 1999 perustettu Kathaaria ei ole kiirehtinyt levyntekohommissa, sillä markkinoilla on vasta kaksikon toinen albumi, joka ilmestyy kohtuulliset 14 vuotta The Complex Void of Negativity -esikoisen jälkeen.

Kathaarian verkkainen julkaisutahti on helppo ymmärtää, kun kuuntelee sen musiikkia. Päällisin puolin se on suoraviivaista black metalia, mutta bändin kappalekudelmien seasta paljastuu hiljalleen kiemuraisuutta ja omaperäiseksi luonnehdittavaa progressiivisuutta, vieläpä luontevasti toteutettuna.

Saksalaiskaksikolla on soittokokemusta Pagan Altarin ja The Ruins of Beverastin livekokoonpanoista, mistä voi päätellä, että Kathaarian lähestymiskulma mustaan metalliin ei tosiaan ole aivan perinteisimmästä päästä. Pitkissä kappaleissa on paikoin tylsääkin tavaraa, mutta Kathaarialla on kyky pitää jännitettä yllä 48-minuuttisen levyn verran.

To Be Shunned… ei kuulostanut alkuun kummoiseltakaan albumilta, mutta kokonaisuus on avannut kuuntelukertojen myötä sisältöään. Kathaaria ei tee mullistavaa musiikkia, mutta uusin levynsä on kuin onkin vuosien kypsyttelyn väärti.

Lisää luettavaa