Yhtäältä brutaalia ja ytimekästä, toisaalta varsin avantgardistista death metalia – arviossa Mutilation Case

Julkaistu Infernossa 1/2024.

26.02.2024
MUTILATION CASE
MMXXIII
MARCH ÖR DIE

Unkarilainen Mutilation Case esittelee verevällä debyyttilevyllään dadaistista, jopa taiteellista vanhan koulukunnan death metalia.

Sarjamurhaajista inspiroituneeseen yhtyeeseen kuuluvat laulaja Jim Jones (sic) ja multi-instrumentalisti N. Orkesterin ilmaisu on yhtäältä brutaalia ja ytimekästä, toisaalta varsin avantgardistista ja etnosävytteistä. Yllättävän sujuvasti saksofonitörähdykset ja pianoluritukset sekaan joka tapauksessa livahtavat.

Progressiivisista tendensseistään huolimatta yhtyeen musiikki on kohtalaisen suoraviivaista tuoden mieleen Graven ja Bolt Throwerin kaltaiset karkeamman osaston suorittajat. Paikoitellen orkesteri lähestyy jopa doom-henkisiä tunnelmia. MMMXXIII on hieman alle puolen tunnin mitassaan mukavan kompakti kokonaisuus, jonka punainen lanka pysyy sävyjen moninaisuudesta huolimatta tallessa.

Mutilation Case ei ole keksinyt death metaliinsa mitään järkyttävän uutta. Se on kuitenkin maustanut musiikkiaan tuoreilla ja yllättävillä aineksilla, mikä tekee kuuntelukokemuksesta tavanomaista mielenkiintoisemman. Kieltämättä yksi menneen vuoden positiivisimmista yllätyksistä.

Lisää luettavaa