Yhtye ei ole jämähtänyt yhden tempun toistajaksi – arviossa Mosaic

Julkaistu Infernossa 11/2019.

Mosaic
Secret Ambrosian Fire
Eisenwald

Saksalaisen Thüringenin osavaltion mystiseen historiaan ja traditioihin musiikkinsa pohjaava Mosaic ehtii ensimmäiselle levylleen vasta 13 vuotta perustamisensa jälkeen, mikä kertoo siitä, että yhtye ei ole kiirehtinyt visionsa kypsyttelyssä.

Mosaicin lisäksi myös ”pahamaineisessa” Nachtmystiumissa soittavan Martin van Valkenstijnin pyörittämä koneisto tuottaa tavaraa, jota voisi luonnehtia kokeilulliseksi black metaliksi. Sen mustuus lepää kuitenkin aivan muualla kuin suoraviivaisessa metallitykityksessä ja itsetarkoituksellisessa rankkuudessa.

Kuten Mosaicin monitulkintainen nimi antaa ymmärtää, yhtye ei ole jämähtänyt yhden tempun toistajaksi. Yhdeksänbiisinen levy sisältää todella paljon informaatiota ja liikkuu monenlaisten eri vaikutteiden välillä. Tuntuukin, että Mosaic on lähtenyt rakentamaan debyytistään jonkinlaista magnum opusta, mutta albumia kuunnellessa on hankala ottaa selkoa, mitä porukka oikeastaan ajaa musiikillaan takaa.

Mosaicin pakanallisessa musiikissa on paikoin samaa sävyä esimerkiksi Primordialin kanssa, mutta kaikenlainen päämäärätön haahuilu syö siitä tarvittavan tehon. Saksalaisten hengentuotoksen kuunteleminen on sanalla sanoen pitkästyttävää.