Yllättävän valoisaa ja koskettavaa black metalia – arviossa Severoth

Julkaistu Infernossa 3/2024.

05.05.2024
SEVEROTH
By the Way of Life
AVANTGARDE

Vuonna 2021 perustetun yhden miehen black metal -orkesterin Severothin kuudes pitkäsoitto on monen muun ukrainalaislevyn tavoin sodan viivästyttämä.

Dniprossa asuva Illia Rafalskyi oli säveltänyt uutta levyään vuodesta 2021, kun hän heräsi 24. helmikuuta 2022 räjähdysten ääniin. Venäjä oli aloittanut raukkamaisen, pitkäksi venyneen kolmen päivän erikoisoperaationsa Ukrainan maaperällä.

Rafalskyi pääsi jatkamaan levyn nauhoituksia vasta vuonna 2023 muutettuaan vaimonsa kanssa turvallisemmille seuduille. Mies korjasi biisisuunnitelmiaan sen verran, että rakensi levystään mielialaa kohentavaa ja energistä kamaa. Jotain sellaista, jonka avulla kuulijat voisivat kehittyä paremmiksi ihmisiksi.

By the Way of Life on tosiaan black metal -levytykseksi yllättävän positiivinen ja valoisa. Jylhät biisit tuovat mieleen muun muassa Nokturnal Mortumin eeppisemmät vedot sekä Drudkhin patrioottisemmat tunnelmat.

Levy on täynnä koskettavaa musiikkia, jonka parasta tehoa syövät kuitenkin ärsyttävästi napsuvat sample- tai sähkörummut. Annetaan se kuitenkin anteeksi, sodan riepottelemassa maassa kun tuskin on hirveän hyvät mahdollisuudet nauhoittaa ammattimaisessa studiossa.

Lisää luettavaa