Haastis: Stam1nan viides purkissa

09.10.2011

Lemiläisorkesteri antoi viidennelle levylleen työotsikon ”Hyökkäys poliisiasemalle”. Mistä tässä on kyse? Antti Hyyrynen sanailee levyn sisällöstä niukasti, mutta ainakin huumoria levyltä löytyy.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Henri Käck www.stam1na.com

Stam1na vietti syyskuunsa Hollolassa Petrax-studiolla lihavin tuloksin, monessakin mielessä. Tuottaja Joe Barresi miksaa uunituoretta albumia parhaillaan Los Angelesissa.

– Mie olisin periaatteessa voinut lähteä sinne paikan päälle, mutta monestakin syystä päädyttiin siihen, ettei se ole tarpeen, Hyrde sanoo.

Barresi on sen kaliberin studiomies, että hän luultavasti tietää mitä tekee. Hyrde heittää, että ”paska miksaaja saa olla, jos tässä vaiheessa ryssii levyn”.

Mutta miten Stam1nan viidennen levyn saattaminen visiosta konkretiaan oikein sujui? Hyrde vastaa matematiikan kielellä.

– Tuskapuolella tää oli kolmasosa edellisestä, ruokapuolella kolme kertaa edellinen, fiilispuolella tuplasti edellinen ja kaiken kaikkiaan kokemuksena kaksinkertainen! Isoja muutoksia siis.

Jenkkituottajan kanssa työskentely oli bändille uusi kokemus. Joka jätkä oppi kuulemma englantia ja yhteistyö sujui leppoisasti.

– Ensimmäinen asia oli, että annettiin toisillemme nimet. Mie olin Mr. Euro, Kangasmäestä tuli Mr. White, kosketinsoittaja oli Mr. Kaeaentaejae, Olkkonen oli Mr. Audi ja rumpali oli Mr. Cake. Joesta tuli luonnollisesti Uncle Joe, Hyrde kertoo.

Huumori ei ole koskaan ollut Stam1nalle vierasta. Hyrden mukaan kuitenkin vasta tällä viidennellä levyllä siihen päästään käsiksi entistä paremmin musiikin keinoin. Hän itse luuli alun perin, että levystä tulisi paljon synkempi, jopa ”musta levy”, mutta siitä tuleekin nyt erään toisen värinen.

Työnimi Hyökkäys poliisiasemalle paljastaa levyn hyökkäävän luonteen, mutta se ei ole aivan koko totuus.

– Jossain vaiheessa se kääntyi niin, että se voisi olla vaikka hyökkäys mummolaan, siis tavallaan omiin muroihin kusemista, Hyrde selittää.

Jo ennen Viimeisen Atlantiksen (2010) julkaisua Hyrde kertoi, että hänellä oli jo melko selvä visio seuraavasta levystä. Visio on pysynyt samana ja vahvistunut koko tämän ajan.

Stam1nan luovuus kukkii edelleen, sillä nyt kun viides levy on purkissa, melkein koko bändillä on jo tieto siitä, millainen kuudes teos tulee olemaan.

– Se on jännä sykli, miten sen seuraavan prosessi on käynnistynyt jo nyt. Hauskaa!

Kun kitaristi Pekka Olkkonen kuunteli uutta levyä tuoreeltaan, hän totesi Hyrden mukaan vaatimattomasti, että se on parasta mitä hän on ikinä kuullut. Myös levy-yhtiöpomo Tuomo Saikkonen on antanut kiittävää palautetta, joten ennusmerkit ovat hyvät.

Julkaisua tähdätään ensi helmikuun alkuvaiheille. Sitä ennen bändi aikoo pitää lomaa.

– Nyt on hyvä antaa poikien laihtua ja olla ihan hissukseen. Voisin ennustaa, että ensi vuodesta tulee vaativahko.

Lisää luettavaa