Juustoinen pippurirulla á la Sipola

26.02.2010

Tarpeet:
voitaikinaa (itse käytin valmista pakastepiirakkataikinaa)
400 g jauhelihaa
tuore paprika
sipuli
vihreitä oliiveja
1 pkt aurajuustoa
1 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa
2 tomaattia

Kastikkeeseen:
2 dl kermaa
Mustapekka-juusto

Hyvä nuoriso. Rullaaminen on hienoa hommaa keittiöissä, mutta ei kaduilla. Oppitunnin asiasta antaa Mors Principium Est -rumpali Mikko Sipola.

Tee näin:

  1. Pilko sipuli ja paprika, laita ne kuumalle pannulle oliiviöljyn kanssa ja ruskista. Lisää sekaan jauheliha ja mausta reilusti mustapippurilla, chilirouheella, suolalla ja paprikajauheella.
  2. Laita taikina uunipellille ja kauli se pitsapohjamaiseksi. Lisää taikinan päälle paistettu jauhelihahäslinki, tuoretta tomaattia viipaleina, oliiveja, aurajuustoa, Koskenlaskijaa. Jos haluaa, sekaan voi laittaa myös sieniä tai mitä ikinä mieleen juolahtaa.
  3. Kääri lopuksi koko setti rullakebabmaiseksi kääröksi ja voitele sen jälkeen koko pötkö munalla.
  4. Laita käärö uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi – tai kun se alkaa olla sopivan kullanruskea päältä..
  5. Tee pippurikastike tässä välissä: Kaada kuohukerma pieneen kattilaan ja lämmitä mukavan lämpöiseksi. Murenna ja sulata Mustapekka sekaan.

Mikon oma luonnehdinta:

”Kun pyöritään vaikka tuon meijän Morssin kanssa studioreissuilla, niin kyllä siinä kuukauden aikana tulee kokattua itse ruokia ja paljon. Joka jätkä meistä kokkaa ja sen taidon aika hyvin haltsaa, vaikka mä nyt olen ainoa, ketä sitä oikein urakalla harrastaa. Syy tähän kattaukseen on yksinkertaisesti se, että tää on suht helppo valmistaa ja kelpaa ihan kavereiden kanssa fiilistelyyn, emännän kanssa kynttilänvalossa höpöttelyyn, lasten kiusaksi tai kahden päivän arkiruoaksi. Rulla on kermaisen raskas ja rasvaisen kevyt, tai miten vaan. Sairaimmat reseptit tulevat muuten yleensä lauantai-iltana sixpackin jälkeen.”

Megan tuomio:

”Sipolan pojan reseptistä nauttiessa ei kannata liittyä kuin korkeintaan lompakonkeventäjiin, sen verran tuhteja ja himpun hintavia juustot esimerkiksi ovat. Vaan minkälaisen makujen sinfonian ne tuovatkaan rullaan, mehukkuudesta puhumattakaan. Koskenlaskija-juustoja on kehuttu jo aiemminkin tällä palstalla, ja Mustapekan pippurisuus antaa nasevan ekstrasäväyksen, vaikka jauhelihan maustamisessa ei siinäkään kannata ujostella chilin, pippurin tai paprikan kanssa.
On muuten mielenkiintoista havaita, kuinka rullamainen muoto vaikuttaa makuun jo pelkästään mentaalitasolla, puhumattakaan siitä, että se säilyttää aromit hyvin sisällä ja vie taatusti nälän mennessään, tai ainakin siirtää sitä. mega_lowTämän tietävät kaikki rullakebabin ystävät, sillä se jos mikä on paras annos mittaamaan yleisten etnisten ravintoloiden tasoa sekä hinta–laatu-suhdetta. Kääretorttu kuuluu samaan kastiin kahvilakulttuurissa.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa