Porometallipiirakka

24.02.2012

Tarpeet:

400 g rukiista piirakkataikinaa
n. 250 g poronjauhelihaa
2 rkl oliiviöljyä
iso sipuli
rasia tuoreita herkkusieniä
paprika
1 tl suolaa
1 tl timjamia
maustepippuria
maustettua ruokakermaa (esim. kolmen juuston)
3 kananmunaa
3 kynttä valkosipulia
emmental/mozzarella-juustoraastetta

”Rip your flesh!” karjaisee A.R.G:n basisti-vokalisti Tenho ”Tepa” Kareen niin treeneissä kuin keittiössäkin. Tepan piirakka sisältää koillismaalaisittain luonnollisesti ruista ja poroa.

Tee näin:

  1. Voitele uunivuoka ja painele taikina siihen tasaisesti pohjalle ja reunoille.
  2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli, viipaloi sienet ja kuutioi paprika.
  3. Ruskista jauheliha öljyssä. Lisää joukkoon sipulit, paprika ja sienet. Paista noin viisi minuuttia. Mausta suolalla, timjamilla ja maustepippurilla. Anna seoksen jäähtyä hetken.
  4. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään. Levitä jauhelihatäyte uunivuokaan ja kaada munakermaseos päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste.
  5. Paista piirakkaa puoli tuntia 200 asteessa, ja valmista on. Kaverina käy vaikkapa salaatti.


Tenhon oma luonnehdinta:
”Ainoa hyvä poro on kuollut poro, ja lautasella se on suorastaan mainiota. Itse olen käyttänyt tuota jauhelihaversiota. Hieman varakkaammat voivat käyttää poronliharouhetta, ellei suorastaan savustettua suikaletta. Piirakoissa itsesäätelymahdollisuudet ovat rajattomat; laitanko runsaasti täytettä vaiko vähän, minkälaista kermaa taikka sulatejuustoa, mausteita. Poronlihan aromia ei toisaalta kannata peittää kovin runsailla mausteilla, vaikka itse laitankin valkosipulia runsaasti joka paikkaan.”

Megan tuomio:
”Poronmetsästäjiä ei ole palstan historiassa montaa ollut: The Orne/Lord Vicar -kitaristi Kimi Kärki teki nelijalkaisesta Lapin riistaeläimestä soppaa numerossa #47 (2007). Etelän vetelille tuoreen poron kiinniotto on tehty helpoksi silloinkin, kun kauppahallia ei satu löytymään. Lihaa saa isommista pakastealtaista niin käristyksenä kuin jauhelihanakin. mega_lowKuten poronkäristyksessä, lihaa ei todellakaan kannata alkaa ylimaustaa, vaan kannattaa pysyä yksinkertaisissa perusarvoissa ja mausteissa, vaikka riistanmaku ei niin säilykään pakastetussa jauhelihassa. Jos metsäläisen vikaa löytyy kokista yhtään, oikeista metsäsienistä saa maistuvamman korvaajan herkkusienille, ja tykkääpä tokkaeläin myös enemmän, jos sen peittelee Kuusamon savujuuston alle italiaanojen hömpötyksen sijasta.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa