Intialaistyyppinen feta-pinaatti­muhennos

13.03.2017

Monenlaisesta hardcore- ja metallimyllerryksestä tuttu, nykyään pelkästään Coughdustin juurevaan möyrintään keskittyvä huutaja Antti Murtonen ei jarruttele myöskään köökin puolella. Monipuolisuutta piisaa, kun resepti viittaa kaukaiseen itään ja musiikki kajahtaa lännen syvästä etelästä.

Tarpeet
– 300 g (2 ps) pakastepinaattia
– 400 g fetaa (ei light-paskaa)
– 2 prk (400 g) tomaattimurskaa
– 3 keskikokoista sipulia
– 50 g voita
– pari palkoa tuoretta chiliä
– peukalonkokoinen köntti
– tuoretta inkivääriä
– muutama valkosipulinkynsi
– garam masala -jauhetta
– curryjauhetta
– korianteria
– paprikajauhetta
– hunajaa
– suolaa
– sokeria
– lisukkeeksi basmatiriisiä

Tee näin:
1. Hienonna inkivääri, valkosipuli sekä chili ja pilko sipulit. Sulata pinaatti kiehauttamalla kattilassa. Valuta sula pinaatti lävikössä ja painele kauhalla ylimääräinen neste pois. Varmista aineksen hienojakoisuus leikkuulaudalla veitsen kanssa. Riisivesi on syytä laittaa tulille, ettei unohdu.
2. Sulata voi padassa. Älä hämmästy runsaasta määrästä, sipuli imee sen kyllä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chili. Kuullottele pehmeäksi, älä paista liikaa. Lisää seuraavaksi sipuli ja anna pehmetä sekoitellen.
3. Lisää joukkoon 1–2 teelusikallista garam masalaa, currya, paprikajauhetta ja korianteria sekä vajaa ruokalusikallinen hunajaa. Sekoittele ja anna lämmetä niin, että aromit irtoavat mausteista ja sipuliseos saa mukavan värin. Varo, etteivät kuivat mausteet kärtsää pohjaan.
4. Lisää hienonnettu pinaatti ja paistele hetki sekoitellen niin, että mahdollinen ylimääräinen neste haihtuu. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Pienennä lämpöä ja anna muhia kannen alla parisenkymmentä minuuttia välillä sekoitellen. Tässä välissä ehtii hyvin keitellä sen riisinkin, ohjeen voi katsoa paketin kyljestä.
5. Ota muhennospata pois levyltä. Soseuta seos sauvasekoittimella hienoksi puuroksi. Nosta pata takaisin levylle ja anna kuplia vielä jonkin aikaa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa suola ja lisätä tarvittaessa tulisuutta sopivalla aineella. Teelusikallisella sokeria saa maut pyöristymään mukavasti. Muista myös, että feta on suolaista ja tuo vielä lisämakua muhennokseen.
6. Pilko feta arpakuution kokoisiksi paloiksi ja sekoita varovasti joukkoon. Anna fetan lämmetä hetki niin, että se hieman pehmenee. Älä kuitenkaan enää keitä muhennosta, ettei feta sula liikaa. Tähän reseptiin sopii paremmin kiinteämpimaltoinen feta, mutta ei maailma kaadu, vaikka se vähän murenisi kastikkeen joukkoon.

Antin luonnehdinta:
”Alun perin ystävältä saatu resepti, joka on osoittautunut pienen modauksen jälkeen oikeinkin suunmyötäiseksi. Tämä ruoka muodostui osaksi säännöllistä ruokavaliota viimeistään siinä vaiheessa, kun kasvimaalta alkoi saada pinaattisatoa vähän liiankin kanssa. Ulkonäköhän tässä ei ehkä ole kaikkien mielestä maailman houkuttelevin ja makumaailmakin saattaa olla tottumattomalle hieman jyrkkä, mutta meikäläiseltä tämä repii joka kerta niin sanotusti pohkeet irti. Sipuli–tomaatti-pohja toimii tässä oikein hyvin, ja fetan voi halutessaan korvata jollain muulla sopivaksi katsotulla aineksella. Jokin kerta pitäisi esimerkiksi kotitekoinen paneerjuusto, joka olisi toki muutenkin paremmin intialaistyyppiseen sapuskaan sopiva. Myös vegeysastetta lienee helppo tuunata kireämmäksi korvaamalla voi öljyllä ja feta esimerkiksi sopivalla tavalla valmistellulla tofulla, kikherneillä, jättipavuilla tai muulla vastaavalla. Mahdollisuudet = loputtomat!”

Megan tuomio:
”Intialaisia eväitä ei ole ollut HCC:n historiassa kuin kerran, ja tästäkin alkaa olla lähemmäs kahdeksan vuotta (#58/2008, Ghost Brigaden Jullen ei-lampaisa lammaspata). Näiden kahden reseptin perusaineksissa on yhteneväisyyksiä, mutta lopputulos on silti varsin erilainen. Intialaiset maut ovat varsin erilaisia ja vahvempia länsimaiseen, etenkin suomalaiseen, keittiöön verrattuna, ja Antin resepti sopii hyvin tähän ruokakulttuuriin tutustuvalle – se on kuitenkin miedoimmasta ja tutuimmasta päästä. Mausteiden määrää voi toki lisätä, mikäli kaipaa enemmän potkua, mutta itse satsaisin enemmän tuoreisiin aineksiin eli chiliin, inkivääriin, korianteriin ja valkosipuliin kuivamausteiden sijasta. Jos lopputulos jytisee liiaksi, sitä voi yrittää miedontaa esimerkiksi bulgarianjogurtilla. Vaikka intialaistyyppinen feta-pinaattimuhennos on hippiruoka, raavaammankaan lihansyöjän ei kannata pelätä salakavalaa beatlesöitymistä. Riisi ja avokätinen fetan annostelu pelastavat.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa