Kilohaili-hapankaalipiirakka

17.10.2014

Helmikuun loppupuolella ensimmäisen täyspitkänsä uunista ulos saavan Lord Fistin laulaja-kitaristi ja kokki Perttu Koivunen lyö nyrkillisen voita kulhoon ja heittää hapankaalit sekä kilohailit perään. Lopputulos on yhtä eksoottista ja maistuvaa kuin yhtyeen esittämä vanhan koulukunnan heavy metal.

Tarpeet
Pohja:
– 5–6 dl ruisjauhoja
– 200 g voita
– 1 tl soodaa
– 1 tl suolaa
– 1,5 dl ranskankermaa

Täyte:
– reilu kourallinen hapankaalia
– nyrkinkokoinen lanttu
– säilyketölkki kilohailia öljyssä (n. 100 g kalaa)
– purkki eli n. 3,5 dl smetanaa
– 2 kananmunaa
– 2–3 kynttä valkosipulia
– siirappia
– mustapippuria
– suolaa, jos kilohailit eivät ole tarpeeksi suolaisia

Tee näin:
1. Ota voi pehmenemään ja laita suolavesi kiehumaan. Kuori lanttu, halkaise se keskeltä kahtia ja viipaloi noin viiden millin paksuisiksi ja kahden sentin levyisiksi viipaleiksi (pystysuunnassa). Keitä lanttuja suolavedessä 10–15 minuuttia.
2. Sillä aikaa kun lantut kiehuvat, aloita ruistaikinan teko sekoittamalla ensin kuivat aineet hyvin keskenään. Nypi voi tasaisesti jauhojen joukkoon, lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi massaksi. Voitele piirakkavuoka. Laita ruistaikina jääkaappiin ja uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kaada lantuista keitinvesi pois ja heitä sekaan loraus siirappia.
3. Valmista täyte kuullottamalla hapankaali ja hienonnettu valkosipuli pannulla. Lorauta sekaan siirappia. Valuta kilohailista enimmät öljyt ja heitä ne sekaan. Pieni kilohailit pannussa lastaa käyttäen ja kuullota koko hoitoa vielä niin, että suurin osa nesteestä on haihtunut. Mausta mustapippurilla ja nosta jäähtymään.
4. Ota ruistaikina jääkaapista ja painele se vuokaan. Jos taikinaa on runsaanlaisesti, voit käyttää osan siitä piirakan koristeluun.
5. Vispaa smetana ja kananmunat kulhossa. Lisää pannun sisältö kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada täyte piirakkavuokaan ja töki lantut tasaisesti täytteeseen. Jos taikinaa jäi yli, muotoile siitä piirakan päälle haluamasi kuvio, esimerkiksi jakamalla piirakka kahdeksaan osaan neljällä poikkiviivalla.
7. Paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia ja anna jäähtyä sopivasti.
8. Nauti hyvässä seurassa oluen kera.

Pertun luonnehdinta:
”Tämä piirakka on muodoltaan pyöreä ja henkii todellisuutta, jossa tomaatteja ei ole nähtykään, tai ne ovat muisto vain. Vahvasti viimeisen linnakkeen illanistujaisista vaikutteita hakenut täyttävä ja ravitseva eväs, jonka nautittuaan kylmätkään tuulet eivät ole kuin eteenpäin vievänä voimana purjeissa.”

Megan tuomio:
”Lord Fist -piirakan ainesosat saanevat monet nyrpistämään neniään, mutta ennakkoluulojen syrjäyttäminen kannattaa, tässäkin asiassa. Lopputulos on maultaan yllättävänkin mieto, mutta silti hienostunut ja juuri sopivan erikoinen perinteisempiin lihapiiraisiin verrattuna. Tumma, eritoten omatekoinen ruispohja tarjoaa hapankaali–kilohaili-yhdistelmälle oivasti tuhdin vastamaun haaleanvaalean ”pullamaisen” pohjan sijasta. Jos kilohailipurkkia ei löydy lähikaupasta, sen voi korvata helposti öljyyn säilytyillä sardiineilla. Tosi kovat jätkät, mimmit tai punkkarit valmistavat hapankaalinsakin itse, Kivesveto Go Go’n hapankaalisoppareseptin mukaisesti (Inferno 2/2013), mutta purkkitavarakin kelpaa mainiosti, jos raha on sun valuuttaa etkä asu Kouvolassa.
Mitään muita korvauksia tai lisäyksiä reseptiin ei voi kuvitellakaan. Mikkeli! Mikkeli!”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa