Linssikeitto abnormis

09.08.2015

Amor Fati -levyään juuri julkaiseva Status Abnormis on neljän normaalin miehen joukko, jolle maistuu keitto – rumpali Antti Teiriojalle tosin ilman lihaa.

Tarpeet
– 200 g vihreitä linssejä
– 1–2 punasipulia
– 300 g kidneypapuja
– 500 g tomaattimurskaa
– 1–2 rkl tomaattisosetta
– valkosipulia
– suolaa
– mustapippuria
– basilikaa

Tee näin:
1. Homma lähtee käyntiin linssien kylmässä vedessä liottamisella. Tämä ei ole ihan pakollista, mutta lyhentää keittoaikaa ja tekee valmiista ruuasta hieman parempaa. Liotusajaksi suositellaan tuntia, mutta vähempikin riittää.
2. Linssien hukuttamisen jälkeen pilkotaan punasipulit ja valkosipulit – raekoko on tekijän käsissä. Pilkotut ainekset nakataan kattilaan ja kuullotetaan oliiviöljyssä.
3. Kun sipulit ovat kuullottuneet tarpeeksi, kipataan sekaan lionneet linssit, kidneypavut, tomaattimurska- ja sose sekä 3–4 desiä vettä. Mausteita oman maun mukaan.
4. Annetaan muhia puolisen tuntia ja sekoitellaan välillä. Ruoka on valmis, kun linssit tuntuvat syötävän pehmeiltä. Jos tomaattisuus haittaa, sitä voi taltuttaa esimerkiksi hunajalla.

Antin luonnehdinta:
”Monikasvoinen ja yllättävän tukeva vegesoppa. Ainekset ja määrät ovat tässä vain suuntaa antavia, koska tietty vapaus ruuanlaitossa on aina mukavaa. Lihan ja muiden kasvisten lisääminen ei ole lainkaan mahdotonta; maustepuolelle voisi lisätä vaikka chiliä, rosmariinia ja pari laakerinlehteä. Vain mielikuvitus ja makuaistin sietokyky rajoittavat.”

Megan tuomio:
”Linssejä ei ole tullutkaan aiemmin syötyä, saati kokattua, mutta eipä viilannut jyväskyläistyneen bändin rumpalismies minua linssiin. Soppa todellakin oli sakeaa, melkoisen tuhtia ja maukasta, etenkin kun siihen oli haettu lisäterää trendikkäästä, mutta silti lähes joka paikkaan sopivasta Srirachan ja makean chilikastikkeen yhdistelmästä. Kuten vege-eväitä vähänkään laittaneet tietävät, maustaminen on kaiken A ja O, käytetään sitten mitä mausteita hyvänsä. Kuten kaikki hyvät ja yksinkertaiset reseptit, myös ’linssikeitto Abnormis’ on helposti muunneltavissa. Jos ns. sattumat häiritsevät tai hampaat ovat huonot, sopan voi toki soseuttaa, jolloin makukin muuttuu hieman. Mikäli keitto haisee ja maistuu liiaksi hipille, sitä sopii jatkaa jauhelihalla tai yleismauste pekonilla. Jos taas ruokaisuutta haluaa lisää ilman kuollutta eläintä, pottu tai porkkana sopii sekaan kuin nenä päähän. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, ja kelpuutan tämänkin evään myös jatkossa ruokapöytääni. Kaikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa