Meatheadbox & hammer smashed lingonberries – kokkausvuorossa Dead End Finland

Resepti julkaistu Infernossa 10/2016.

04.07.2017

Juuri kolmannen albuminsa julkaissut Dead End Finland on musiikillisesti tiukasti kiinni nykyajassa. Keittiössä bändin laulaja Mikko Virtanen ja kitaristi-basisti Santtu Rosèn ovat kuitenkin perinteisemmän tulkinnan ystäviä.

Tarpeet  
– 4–5 dl vettä
– 1,5 dl riisiä
– 1 tl suolaa
– n. kilo valkokaalia
– sipuli
– 400 g jauhelihaa
– 1 tl suolaa
– 1/4 tl valko- tai mustapippuria
– 1/2 tl meiramia
– 4 dl lihalientä
– kananmuna
– puoli desiä tummaa siirappia
– 200–400 g puolukoita

Tee näin:
1. Laita riisit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä, kunnes vesi on lähes imeytynyt. Hauduta toisessa kattilassa silputtua kaalia ja sipulia pienessä vesitilkassa, kunnes kaali on sopivasti pehmennyt.
2. Yhdistä riisi, kaali, ruskistettu jauheliha sekä mausteet ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.
3. Sekoita lihaliemi ja muna keskenään, kaada seos vuokaan. Mausta kaalilaatikon päällinen tummalla siirapilla maun mukaan.
4. Paista uunin alatasossa 200 asteen lämmössä tunti tai kaksi. Pienennä lämpöä kypsymisen loppuvaiheessa.
5. Survo puolukat ja sokeroi makusi mukaan. Lisää puolukkasurvosta ja kokonaisia puolukoita reippaasti annoksen päälle.

Mikon & Santun luonnehdinta:
”Klassikko. Ruoka on helppo valmistaa – jopa tällaisten tumpeloiden, joiden ruoanlaitto rajoittuu normaalisti lähinnä kahvinkeittoon ja voileivän kasaamiseen. Työvaiheet eivät vaadi suurta tarkkuutta tai kovin täsmällisiä valmistusaikoja. Laatikkoa on vaivatonta valmistaa suurikin satsi tarvikemäärää kasvattamalla, ja hyvältä maistuu!”

Megan tuomio
”Kaali on keitoissa, lootissa ja salaatissa erittäin halpa ja terveellinen raaka-aine, jonka ainoaksi haittapuoleksi voi laskea jonkinmoiset kypsennyksen aiheuttamat hajuhaitat. Lisäksi kaalinpään silpominen riittävän isolla veitsellä on jollain tapaa terapeuttista, kunhan varoo, ettei teräase viillä lihaa.
En ole koskaan kummemmin lämmennyt puolukalle, paitsi puurossa ja piirakassa, joten omassa annoksessani korvasin sen happamuuden Kivesveto Go Go’n sopasta tutulla hapankaalilla ja kirpeyden ja punakkuuden äidin tekemällä pihlajanmarja-aprikoosichutneylla. Näin tumman siirapin makeuttama kaalilaatikko saa kaivattua syksyistä vastapainoa.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa