Mukamas-thai

25.06.2014

Tarpeet
– kaksi nyyttiä riisinuudeleita
– 2 pakettia maustamatonta tofua
– 1–2 kananmunaa
– 2 isoa pilkottua chiliä
– kalakastiketta
– cashewpähkinöitä rouheena
– 1–2 limen mehu

Vauhdikkaasta ja perinteitä kunnioittavasta heavy/speed metalista tutuksi tulleella, viime vuoden elokuussa Powerdose-debyyttinsä julkaisseella Speedtrapillä pitää tänä kesänä kiirettä, yhtye kun heiluu ainakin Nummirockissa, Tuskassa, Ilosaaressa ja Jalometallissa. Tällaisilla keikkareissuilla laulaja-Jorille maistuu etenkin thaieväs.

 

Tee näin:
1.
Kuutioi tofu, ruskista se pannulla ja mausta jälkikäteen suolalla ja pippurilla. Laita nuudelit ruskistamisen loppuvaiheessa toiseen astiaan, kiehauta vesi ja kaada päälle niin että nuudelit peittyvät. Aseta tofut hetkeksi syrjään.
2. Huuhdo nuudelit kylmällä vedellä ja paista ne öljyssä. Riko kananmunien rakenne, sekoita nuudelien joukkoon ja paista. Vaihtoehtoisesti voit paistaa munat yhtenä klönttinä erikseen ja pilkkoa sitten nuudelien joukkoon.
3. Lisää sekaan tofu ja pilkotut chilit. Viimeiseksi lisätään sen verran kalakastiketta, että nenään käy voimakas alushousujen haju.
4. Annostele ruoka lautasille, koristele cashewpähkinärouheella ja tiristä päälle limemehut.
5. Nauti kylmän vaalean lagerin kanssa välittömästi.

Jorin luonnehdinta:
”Lihattomat ruoat ovat tulleet kiertueiden kautta osaksi omaa arkea. Tämä ohje on yksi suosikeistani, jonka minulle opetti aikoinaan eräs kanadalainen vaihto-oppilas. Se yrittää jäljitellä jonkinlaista thaimaalaisen katukeittiön annosta, mutta veikkaan, että kukaan asiaan perehtynyt ei ilkeäisi kutsua tätä thairuoaksi. En ole ottanut selvää, mutta hällä väliä: lopputulos on tulinen, suolainen ja tukeva annos, jonka kanssa kylmä olut sopii täydellisesti.
Tämä ruoka saa lopullisen makunsa limestä, ja ilman sitä kyseessä on aika neutraalinmakuinen, mutta kalsareidenhajuinen mössö. Ohje on aika fiilispohjalta kasattu, joten ainesten määriä voi säätää huoletta omien mieltymysten mukaan.”

Megan tuomio:
”Riisinuudelit ovatkin jääneet jostain syystä aiemmin paitsioon muna- ja viljaversioiden tieltä, mutta onneksi asia tuli nyt korjattua, sillä näistähän löytyy eniten makua ja syötävää. Mukamas-thai on näennäisen kepeä sekä erityisen helppo- ja nopeavalmisteinen kesäruoka, joka on kuitenkin riittävän ruokaisa täyttämään isommankin pötsin, vieläpä erittäin yksinkertaisin perusmaustein. Kiitos tästä kuuluu – itse nuudelien lisäksi – munalle ja pähkinöille, loppusilauksen antavaa limeä unohtamatta.
Resepti on vielä sen verran yksinkertainen, että tofunvihaajatkin osaavat valmistaa siitä lihaversion ilman erillistä opastusta. Toisaalta taas, ohjeen perusrungon päälle on hyvä rakentaa vaikka millaisia variaatioita esimerkiksi pähkinäöljyä, kasviksia tai muuta sellaista käyttämällä. Tämäkään resepti ei saa minua lisäämään tofua vakituisesti ruokavaliooni, mutta vaihtelun ja erityisesti hameväen miellyttämisen takia voin sen kyllä toteuttaa.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa