Mukkulanpata – kokkausvuorossa Holy Life

Resepti julkaistu Infernossa 5/2017.

22.03.2019

”Lahes” syödään lihamukeja, mutta Holy Lifen laulaja, monessa muussakin paikallisessa musapuuhastelussa mukana oleva AV Vedenpää karttaa nykyisellään lihaa. Mukkulanpadan nauttiminen auttaa kuitenkin pitämään jo saavutetuista linjoista kiinni.

Tarpeet
– 1 ps (300 g) Quorn-rouhetta
– 2 isoa sipulia
– 5 valkosipulinkynttä
– iso paprika
– chiliä
– 1 ps pakastemaissia
– 1 prk kidneypapuja
– suolaliemessä
– 1 pkt (500 g) paseerattua
– tomaattia, oregano-basilika
– 1 prk (2 dl) kaurakermaa

Lisäksi paistamiseen kylmäpuristettua kookosöljyä, maustamiseen soijasoosia ja maun mukaan jokin tulinen chilisoosi. Ruokajuomaksi amerikkalaista olutta, mielellään Coorsia tai Milleriä.

Tee näin:
1. Katkaise spagetit ja laita ne kiehuvaan suolattuun veteen.
1. Kuumenna iso paistokasari ja laita sille iso loraus kookosöljyä.
2. Heitä pannulle ensimmäiseksi pakasteet, eli Quorn ja maissit, ja anna pöhistä hetken aikaa. Lisää hetken kuluttua fiilispohjalta reilusti soijaa.
3. Kun tuotteet näyttävät noin viiden minuutin kuluttua kypsiltä, lisää joukkoon isoiksi lohkoiksi pilkotut sipulit,valkosipuli ja suikaloitu paprika. Tässä vaiheessa lisätään myös chiliä – oman maun mukaan, mutta mitä enemmän, sen parempi, koska kaurakerma leikkaa makua kuitenkin.
4. Hyssyttele tuotteita pannulla jälleen reilut viisi minuuttia ja lisää sitten kidneypavut. Muista valuttaa pavuista suolaliemi pois ennen lisäämistä. Vähennä tässä vaiheessa lieden lämpöä ja jatka kokkausta taas noin viisi minuuttia.
5. Lisää paseerattu tomaatti ja sekoita kunnolla. Kun keitos kuplii, on aika lisätä kaurakerma ja sekoittaa taas huolella. Jälleen voi laskea lieden lämpötilaa ja antaa ruuan muhia välillä sekoittaen 10–15 minuuttia, minkä jälkeen ruoka on valmista!

Lisäkkeenä olen käyttänyt perunoita, vihreää salaattia ja valkosipulipatonkia. Jos ja kun ruokaa jää yli, seuraavana päivänä voi paistaa perunoita, lisätä ne ja lämmitetty soosi tortillaletun päälle ja saada aikaan oikein maittava jämäeväs.

AV:n luonnehdinta:
”Ruoka itsessään ei ole kovinkaan hankala tehdä, mutta toimenpide vaatii sekä tunnetta että rakkautta lajiin. Liiallisella kiirehtimisellä eväästä tulee helposti ikävänmakuista, hitaus on tässäkin tapauksessa viisautta. Syödessä valuu hiki ja vierustoverikin nauttii.
Ruoka on vege-evästä ihan tarkoituksella. Itse ajauduin pois punaisen lihan ja kanan syönnistä joskus viime kesän lopulla, ja sen jälkeen on tullut kokeiltua keittiössä niin perusvegemättöä kuin ihan vegaanisiakin ruokia. Kaupasta löytyy nykyään jos jonkinlaista hyvää vegesapuskaa, jota on mukava maistella ja kokeilla ilman ähkyä. Hyvin tässä on pysynyt paksukaisena, vaikka ei lihaa syökään. Hyväksi havaittu valinta, siis.”

Megan tuomio:
”Chili con carnen vegaaninen versio tunnetaan Lahdessa mukkulanpatana. Ruokalajista on esitelty palstalla aiemmin kaksikin erilaista versiota, mutta tämä kasvissyöjille sopiva puolustaa paikkaansa myös maullaan.
Chili con/sin carne on siitä mainio ruoka, että se on suhteellisen helppo tehdä ja vaatii enemmän aikaa kuin varsinaista vaivaa. Variaatiomahdollisuuksia on vaikka kuinka, mikä tekeekin keittiöstä mielenkiintoisen koelaboratorion, oli kyse sitten chilien määrästä ja lajikkeesta tai muista ainesosista pavuista kasviksiin.
Quorn oli itselleni uusi tuttavuus. Myönnettävä on, että maun puolesta ei erottanut, söikö sitä vaiko jauhelihaa muiden ainesosien vastatessa makunystyröiden hyväilystä. Vallan hyvää proteiininlähdettä ja mahantäytettä sekasyöjille tai pelkkään lihaan tottuneille karjuille, jotka tykkäävät hyvästä ruuasta.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa