Mustalaiskuningattaren siskonmakkarakeitto

17.12.2014

Mausoleum Gate -rumpali Oscar Razanez osaa aukoa myös keittiön portit ja loihtia herkullista soppaa mustalaiskuningattaren vanhalla reseptillä.

Tarpeet
– paketillinen eli 7–8 siskonmakkaraa
– muutama peruna
– jokunen porkkana
– laakerinlehti tai kaksi
– lihaliemikuutio (kana- tai kasvisvaihtoehtokin käy)
– kermaa
– reilusti sipulia
– kymmenisen kokonaista mustapippuria
– 1,5 litraa vettä

Tee näin:
1. Silvo sipulit, porkkanat ja perunat paloiksi ja kuumenna kattilassa tilkka öljyä. Kuullota aineksia muutaman minuutin ajan. Lisää vesi, laakerinlehti, pippurit ja liemikuutio.
2. Keittele soppaa kymmenisen minuuttia, mielellään kannen alla. Sitten valmistuksen lempparivaihe eli siskonmakkaroiden pursottelu pikku pallukoiksi keittoon. Kädet kannattaa pitää kosteina, ettei makkara tartu sormiin. Eikä tarvitse kiirehtiä.
3. Anna keiton muhia rauhassa noin kymmenen minuuttia. Kunhan nyt perunat ja porkkanat ovat varmasti kypsiä ja makkarat mukavan kiinteitä. Lisää kermaa oman maun mukaan – itse käytän yleensä koko kahden desin purkin ruokakermaa. Kiehauta vielä kevyesti, ja ruokapa onkin valmista tarjoiltavaksi esimerkiksi patongin kanssa.

Oscarin luonnehdinta:
”Siskonmakkarakeitto tuntuu olevan tosi aliarvostettu ruoka. Omasta mielestäni se hakkaa mennen tullen perusmallin nakki- ja jauhelihakeitot. Siskonmakkara on raaka-aineena ylipäänsä kiehtova erikoisen värin ja lötkön koostumuksensa puolesta. Ja mikä parasta, sitä löytyy lähes aina -30%-tarralla tai jopa isommallakin alennuksella! Meikäläinen on keittiössä aika suurpiirteinen kaveri, menen aika lailla intuition varassa enkä jaksa syynätä ohjeita hirveästi. Toisin sanoen menen perse edellä puuhun, haha.”

Megan tuomio:
”Pataruokia kehotetaan syömään talvella, mutta minä käsken vetämään soppaa keväällä, kun aurinko kuumottaa kalpeaa nahkaa ja linnut rääkyvät. Kuopiolaisen resepti on perusteiltaan sen verran kattava ja kumminkin yksinkertainen, että siihen voi valmistaa lähes keiton kuin keiton, oli aineksena sitten kala tai liha missä muodossa tahansa. Avuttomille, laiskoille tai veitsenkäyttöä pelkääville keittoruuan valmistus on tehty vielä nykyään erityisen helpoksi, sillä pakastealtaista saa valmiita, vallan kelvollisia soppajuurespusseja – myös versioina, joissa on mukana perunatkin.
On tunnustettava, että vaikka siskonmakkaraa, tuota vanhan liiton kyökkikuntien raaka-ainetta, oli toki tullut syötyä, kokannut en sitä vielä ollut. Vaan jatkossa tämäkin makkarapaketti löytää tiensä ostoskoriin, sen verran maukas ja hyvää vaihtelua tarjoavaa raaka-aine on kyseessä. Kermaa ei olekaan tullut laitettua tällaiseen soppaan aiemmin, mutta kuten tiedettyä, harvemmin sen kanssa voi mennä vikaan. Kokonaisia pippureita on ikävä sylkeä pois, joten rouhe on käyttökelpoisempaa, ja saahan siitä makuakin irti paremmin. Oman maun mukaan chiliä lisäämällä kermainen keitos saa napakkaa vastapainoa.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa