Rapea salaatti kunniantuntoiselle lihansyöjälle

23.03.2012

Tarpeet:

– 400–800 g kotimaista luomu- tai  jyväpossun kylkeä siivuina
– ruukkusalaatti
– kotimaista kerä- tai kiinankaalia
– kotimaista kurkkua
– punainen paprika
– kolme kotimaista tomaattia
– 1/3 ruukullinen tuoretta korianteria
– 1/3 ruukullinen tuoretta basilikaa
– 1/3 ruukullinen tuoretta minttua
– sitruunaruohoa (pakastettu
käy hyvin)
– valkosipulia

Kastike:
– tuoretta chiliä
– seesami- ja rypsiöljyä
– omenamehua
– Nam pla -kalakastiketta
– soijaa
– sokeria
– viismaustetta eli kiinalaista tähtianispohjaista maustesekoitetta

Lisäksi pöytämausteeksi kaupan valmista makeaa chilikastiketta, juuri sitä mitä kiinalaiset ravintolat tarjoavat.

Tärkeintä ei ole, että käytät juuri tämän verran juuri näitä aineksia, vaan että ne ovat laadukkaita. En itsekään tee salaattia koskaan juuri samoista tarvikkeista kuin edellisellä kerralla, vaan siitä mitä kaapissani on. Kasvissyöjä voi kokeilla reseptiä luomutofulla. Vegaanilta sen sijaan tippuvat kokatessa housut, koska hän ei saa käyttää vyötä.

Jos rovaniemeläislähtöisen Black Crucifixionin perustajajäseneltä Fornilta kysytään, ruokatarpeiden tulee olla vastuullisesti tuotettuja.

Tee näin:

  1. Nosta luomuihrat ajoissa tiskipöydälle lämpenemään. Tunti pari ennen paistamista on hyvä.
  2. Valmista kastike sekoittamalla isommat tilkkaset öljyä ja mehua sekä ruokalusikallinen kalakastiketta ja pilkottua chiliä. Käytä chiliä oman makusi mukaan. Viismaustetta kannattaa hyppystellä sekaan, jos sitä käsiisi saat.
  3. Maista kastiketta ja säädä sen makua vielä soijalla ja sokerilla. Maku saa olla voimakas. Jos menee liiankin makeaksi, viskaa sekaan pieni loraus kuivaa valkoviiniä. Kokonaisuudessaan tarvitset kastiketta noin desin verran.
  4. Pensselöi läskisiivut kastikkeella molemmin puolin ja jätä ne lämpenemään lisää. Terve liha ei pilaannu ennen kypsentämistä, toisin kuin suomalaiset yleisesti luulevat. Lämmin liha kypsyy ja käyttäytyy paremmin.
  5. Kuumenna parilapannu maksimiinsa ja paista lihat siinä molemmin puolin kauniinruskeiksi. Pienennä levy ykköselle ja jatka kypsentelyä hetki. Jos  paistat läskit tasaisella pannulla, nosta siivut sulasta ihrasta lautaselle talouspaperin päälle. Näin varmistat rapean suutuntuman sekä miellyttävän rasvaisuustason. Kypsennyksen jälkeen voitele ihrat molemmilta puolilta uudelleen kastikkeella.
  6. Freesaa eli pyöräyttele pienemmällä pannulla sianrasvassa valkosipulisiivuja sekä tulitikkuaskillinen sitruunaruohoa.
  7. Pilko kasvikset sekä yrtit ja sekoita syviin lautasiin pääruoan kokoisiksi annoksiksi. Sekoita maustekastikkeen jämät sekä valkosipuli ja sitruunaruoho salaatteihin. Paloittele ihrasiivut pieniksi paloiksi ja ripottele annosten päälle.
  8. Tarjoa ohessa uunituoretta patonkia tai muuta hyvää, tuoretta leipää. Ruokajuomaksi esimerkiksi jääkylmä Kukko Lager tai Keisari Luomu. Viininystävä avaa puolikuivan Gewurtsaminer-pullon.


Fornin oma luonnehdinta:
”Kettutytöt ja muut tekopyhät sossunelätti-maailmanparantaja-punkkarit eivät ole missään määrin minun viiteryhmääni. Koska yhteiskuntamme ei kykene rankaisemaan asianmukaisesti edes vihollisiaan, kuten murhaajia, raiskaajia, rattijuoppoja ja pedofiilejä, vakaumukseeni ei sovi, että me samaan aikaan rääkkäämme hengiltä eläimiä, jotka päätyvät lautasellemme. Keittiössäni valmistuukin useimmiten vastuullisesti tuotettua lihaa sekä lähilammasta ja riistaa. Tai sitten emme syö lihaa ollenkaan. Tämä on paitsi moraali- myös terveyskysymys: syötän vastuullani oleville ihmisille mieluummin kotimaista luomuläskiä kuin brasilialaista hormoneilla ja antibiooteilla boostattua sisäfileetä. Black Crucifixionin musiikki on black metalia ihmisille, jotka oikeasti pitävät musiikista, ja samalla tavoin porsaanliha on ruokaa ihmisille, jotka oikeasti pitävät lihasta.”

Megan tuomio:
”Lähi- ja luomuruuasta on puhuttu viime aikoina paljon. Niin paljon kuin hypetys saattaa ärsyttää, brutaali fakta on, että mahdollisimman tuoreilla kotimaisilla raaka-aineilla on suuri vaikutus makuun, oli kyseessä sitten liha tai kasvikset. Selkeänä haittapuolena on tietenkin korkeampi hinta ja heikompi saatavuus, mutta hyvästä kannattaa aina maksaa ja nähdä sen eteen myös vaivaa. Esimerkiksi, niin hyvää kuin pekoni onkin, kunnon läskinen siankylki maistuu suomalaisen suussa paremmalta – mega_lowvaikkakin moni nykyihminen saattaa nyrpistää nenäänsä moiselle ruhonosalle.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa