Salmondemon

20.04.2012

Tarpeet:

– kilo peruna-sipulisekoitusta
– 500–800g lohifileitä paloina (ruodot pois jos on)
– iso punasipuli
– muutama valkosipulinkynsi maun mukaan
– sitruunamehua
– 4–6 dl kasvissekoitetta tai
ruokakermaa
– oliiviöljyä

Mausteiksi yrttisuolaa, sitruunapippuria, mustapippuria, chiliä, punaviini-
etikkaa ja tilliä.

Yli 30 vuotta sitten aloittaneen Riistettyjen pääjehu Lazze on vuosien varrella nähnyt ja kokenut paljon niin keikkalavoilla kuin ruokakaupoissakin. Monien mielestä ruoan hinta on nykyisellään melkoista riistoa, eikä lohikaan ole fileenä sieltä halvimmasta päästä.

Tee näin:

  1. Laita puolet peruna-sipulisekarista vuokaan ja päälle sopivasti oliiviöljyä.
  2. Lado lohipeti päälle.
  3. Lisää punasipulit, sitruunamehu ja mausteet. Punkkuetikkaa voi käyttää säästelemättä.
  4. Loput peruna-sipulisekarista arkunkanneksi.
  5. Lisää kaiken päälle ruokakerma tai kasvissekoitus.
  6. Kypsytä uunissa keskitasolla 200 asteessa 1–1.5h.

Safkaa duunatessa uppoaa hyvin sixpack olutta, ruokajuomaksi valkkaria tai rajoja rikkoen punkkua. Lisukkeiksi voipi varata tuoretta vihersalaattia sitruunalla kostutettuna sekä valkosipulipatonkia.


Lazzen oma luonnehdinta:
”Kalanrasvasta saa tarvittavaa suojaa hengityselimille, jotka joutuvat varsinkin pitkillä kiertueilla koville. Reissussa rähjääntyneet ja särkyneet luut tarvitsevat vahvistusta ja ravinteita, mitä saa myös fisusta. Kannattaa tutustua tuoteselosteisiin ja yrittää etsiä tietoa, mistä ja miten lohi on pyydetty. Netistä löytyy tämän lisäksi listaa uhanalaisista kaloista. Salmondemon on sopivan edullinen ja helppo ratkaisu kiireisille, varsinkin kun meidän perheessä punaista lihaa syö ainoastaan saksanpaimenkoiramme Rio.”

Megan tuomio:
”Pottu ja kalahan rakastavat suolaa, ja ilman sitä lopputulos ei maistu miltään eivätkä muutkaan mausteet pääse oikeuksiinsa. Suolan käytössä ei kannatakaan ujostella, vaan ripsottaa menemään reilulla kädellä, sanovat terveysvouhkaajat mitä hyvänsä. Lohifileeseen voi toki hieroa merisuolaa jo ennen vuokaan laittamista, jos haluaa varmistaa natriumkloridin riittävän saannin. Ruokakaupasta pyydetty lohi on sellaisenaan varsin mauton kala, mutta kermaan upotettuna sekä kunnolla pippuroituna, sitrunoituna ja sipuloituna siitä saa oikein maistuvaa pyhäruokaa. Jos lompakko ei anna myöten tai ruoanlaittajassa on kalamiehen vikaa, lohen tilalle voi laittaa toki seitiä tai melkein mitä tahansa,mega_low mitä järvestä on sattunut nousemaan. Maustettuja kermoja käyttämällä saa vaihtelevaa lisäaromia, eikä klassinen homejuustokaan ala varmasti riidellä vuoassa toisten ainesten kanssa, kuten Homeinen Amorfish (Inferno #41, 2006) on jo osoittanut.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa