4/2009: Tomato chicken salmonella

Tarpeet:

 • 1 kokonainen grillattu kana
 • 4–5 tomaattia
 • 2 dl kolmen juuston ruokakermaa
 • 4 dl normaalia ruokakermaa (ei mitään 2%-kuramällisekoitusta)
 • reilusti Emmentaljuustoraastetta
 • reilusti sitruunapippuria
 • 2–3 tl aromisuolaa
 • valkosipulia oman maun mukaan (eli reilusti)
 • riisiä

”Kerma yllä! Kana alla!” huutaa Barathrum-basisti G’thaur keittiössä halutessaan mukailla bänditoverinsa Demonos Sovan tuttuja vuohiaiheisia välispiikkejä. Kahteen kertaan kypsennetystä kanasta tuskin salmonellaa saa, mutta lasisirujen varalta kannattaa pureskella hyvin.

Tee näin:

 1. Voitele uunivuoka ja lämmitä uuni 200 asteeseen.
 2. Revi nahka irti ja heitä tunkiolle. Silvo kana sopiviksi suikaleiksi ja lado ne tasaiseksi kerrokseksi voidellun uunivuoan pohjalle.
 3. Lisää sitruunapippuri, siivuta tomaatit ohuiksi siivuiksi ja lätki ne kanasuikaleiden päälle.
 4. Lisää aromisuola, juustoraaste ja kermat tässä järjestyksessä.
 5. Paista uunissa noin puoli tuntia ja tarjoile jasmiiniriisin kera.

G’thaurin oma luonnehdinta:

”Safkaan tuli tutustuttua eka kerran tuttavan frendillä joskus aikoinaan ja sitä on sittemmin tullut muotoiltua hieman oman mielen mukaisemmaksi. Muistaakseni oli otettu siinä edellisenä iltana vähän miestä väkevämpää, ja hiukominen oli aamulla taattua. Aikuisempi mieskin alkoi sulamaan, kun märehti tota menemään. Evästä oli tietenkin pakko tyypätä vähän sävellettynä himassa, ja tuli huomattua, että safka ei niele ihan kaikkia lantteja, sitä on helppo valmistaa ja sitä riittää suht hyvin ainakin, jos saa syödä kaiken itse. Lisäksi sitä on kätevä ottaa rasiassa messiin ja lämmittää niin mikrossa kuin retkikeittimessäkin.”

Megan tuomio:

”Onneksi kana on sen verran kevyttä ja terveellistä evästä, että kermasta on aina helppoa hakea sille raskauttavia asianhaaroja. Kaupan grillattuun broileriin tulee tasaisin väliajoin hinku, ja yksinkertaisimmillaan siitä saakin oivan ja simppelin evään ranskanleivän ja kahvin kera nautittuna.

G’thaurin reseptiä on makunsa puolesta täysin turha alkaa analysoida, yksinkertaisen maistuvilla aineksilla kun ei nyt vaan voi mennä mitenkään vikaan. Kanannahkaa tosin ei kannata hukata, vaan pilkkoa se hyvin pieneksi ja heittää sekaan antamaan entisestään makua. Tomaattisiivujen korvaaminen yrttimaustetulla murskalla saattaisi olla kokeilemisen arvoinen modifikaatio rivakkaan tahtiin ääntä kohti hupenevalle ruualle.

mega_lowRuualle voi halutessaan hakea vaihtelua testaamalla hieman samankaltaiseen ideaan perustuvaa Kotiteollisuus-Sinkkosen broileri-pastavuokaa (Inferno #32). Keventäjien suosittelemaa sekin. ”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!