”Kuulutamme katoilta kaiken sen, mitä korviimme on vuosien varrella kammioissamme ja luolissamme kuiskailtu” – haastattelussa IC REX

Uransa jo kertaalleen lopettanut kotimaisen black metalin erikoisnimi IC REX on palannut kehiin kokonaisen bändin ja uuden levyn myötä. Moni asia on muuttunut, mutta yhtyeen persoonallinen soundi pitää edelleen kutinsa.

Levyn nimi paljastaa suoraan, että biisit kertovat tulen jumalista. Mistä idea tähän aiheeseen?

– Tutkiskelin jo tarot- ja riimukirjojen kirjoittamisen yhteydessä maailman myyttejä, ja aloin huomata yhtäläisyyksiä näiden eri tulen- ja valontuojien välillä. Siinäpä se yksinkertaisuudessaan on, eli tieto ja inspiraatio sitten iskivät kättä keskenään ja Tulen jumalat on lopputulos, laulaja-kitaristi, sanoittaja ja säveltäjä Artifex IC paljastaa.

Tulen jumalat on mielestäni tähän asti energisintä IC REX -materiaalia. Minkälaisena itse näet albumin musiikillisen sisällön?

– Se on aika suoraa paahtoa, eikä sieltä löydy ihan niin kieroja skaaloja ja kuvioita kuin aikaisemmilta levyiltä. Mukana on myös uusia elementtejä ja kokeellisiakin ratkaisuja.

– Sisältö on hyvin looginen, selkeä ja tarkoin mietitty muun muassa biisijärjestyksen suhteen. Esimerkiksi naislaulajat tulevat mukaan vasta kolmen viimeisen kappaleen aikana. Eri jumalat on sijoiteltu tarkasti omille numerologisille paikoilleen, ja itselleni läheisin hahmo, Kalevan ja Karelian myyteistä tuttu Ilmarinen on ensimmäisenä, hieman rokkaavana ja levyn lyhyimpänä varsinaisena kappaleena.

IC REX oli jo julistettu kuolleeksi. Mistä sykäys bändin uudelleen aktivoitumiseen?

– Uuden materiaalin valmistumisen myötä. Saturnal Recordsin Alesteir Kainulainen sai minut vakuuttuneeksi, että se kuulostaa niin paljon IC REXiltä, ettei uuden nimen alla tekeminen olisi järkevä ratkaisu.

Sooloprojekti näyttäisi kasvaneen ihan oikean bändin mittoihin. Onko tällä jotain vaikutusta siihen, kuinka kirjoitat musiikkia jatkossa?

– Ei teoriassa, mutta sen verran taitavien ja hienojen ihmisten kanssa teen nyt ja jatkossa taidettani, että olen antanut heille käytännössä vapaat kädet tuoda oman inspiraatiosykäyksensä materiaaliin – vaikkapa sitten ihan pienten sovitus- ja sävellysratkaisujen suhteen.

– Itse teen kuitenkin jatkossakin kaiken pohjatyön, joten sen suhteen muutosta ei ole luvassa. Jokaisen vähänkään ajattelevan ja tajuavan henkilön on helppo ymmärtää, että kokonaisuus on nyt vielä enemmän kuin osiensa summa, kun jokainen tietoinen toimija tuo mukaan oman sykäyksensä.

Bändi on ilmeisesti aktivoitumassa myös keikkahommien suhteen. Minkälainen tapaus IC REX on lavalla?

– ”Out of this world” on ehkä paras termi kuvaamaan sitä, mitä olemme suunnitelleet ja juonineet. En halua paljastaa yksityiskohtia, mutta sen voin sanoa, etteivät esiintymiset tule olemaan ihan perusrivikeikkoja vaan pyhiä rituaaleja ja seremonioita. Toivon, että niillä on kohottava ja inspiroiva vaikutus jokaiseen läsnä olevaan sieluun ja henkilöön.

– Me kuulutamme katoilta kaiken sen, mitä korviimme on vuosien varrella omissa kammioissamme ja luolissamme kuiskailtu – viittaamatta tällä kristinuskon kirjoituksista tunnetulla sanonnalla mihinkään ristinuskomusten tuhatvuotisiin toilailuihin. Jokainen Mestari haluaa tätä, ja ihmiset sitä tiedostamattaankin tarvitsevat.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 1/2017.

Lisää luettavaa