Inferno 8/2017: Satyricon, Cradle of Filth, Ensiferum, Prophets of Rage, S-Tool, Desultory, With the Dead…

Sadasviideskymmenes Infernon numero julki perjantaina 22. syyskuuta.

 

Joni Juutilainen, tuo Kannuksen keisari, on taikonut tällä kertaa iloksemme Sytykkeitä-jutut aiheista Kauan, Belphegor, Coughdust, Ovakner ja Force Majeure. Kolomnivuorossa on pastori Kimi Kärki, ja Heavy Cooking Clubissa kokittelee Abhorrencen murinamajuri Jukka Kolehmainen.

Pidempien haastattelujen sarjan avaa ihastuttava Amalie Bruun, jonka Myrkur-projekti on edennyt toiseen täyspitkään studiolevyynsä. Kiviä on satanut suunnasta jos toisesta, mutta tanskalaisnainen ei anna sen häiritä vaan puskee ulos laatumusiikkia – kutsukoon kukin sitä miksi haluaa.

Eeppisestä suomiviikinkimenosta tunnettu Ensiferum etenee uutuusalbumillaan orgaanisuus edellä, ja asiassa auttaa vanha kunnon harmonikka, joka on nostettu levyllä suureen rooliin – ei siis kumma, että haastattelussamme on äänessä basisti Sami Hinkan lisäksi myös yhtyeen hanuritaituri Netta Skog.

 

Australialaisen Caligula’s Horsen uutuusalbumilla ei hanuri raikaa, ainakaan muistaakseni, mutta muuten poljento on kyllä varsin maittavaa. Homman nimenä on enemmän tai vähemmän progressiivinen metalli, joka tuntuu iskevän kansaan eritoten Euroopassa.

Dani Filth, tuo Cradle of Filthin ikipirteä johtohahmo, paljastaa haastattelussamme lempisanansa. Asialistalla on myös yhtyeensä tuoreesta albumista kertominen. ”Jotkut ovat sanoneet, että nämä biisit kuulostavat samalta kuin edellisellä levyllämme, mutta ei, nehän ovat ensinnäkin eri biisejä!” Näin kuittaa asioita haastattelujen ammattilainen.

S-Tool lienee vielä monelle outo nimi, mutta ukot bändin riveissä ovat sitäkin tutumpia: solisti-kitaristi tunnetaan Sentencedistä ja Poisonblackistä, rumpali Entwinesta ja muu kielisoitinosasto Lullacrysta. Ja mitäs ihmettä se sitten tarkoittaa, että radiokanava on osallistunut yhtyeen debyyttilevyn kustannuksiin? Asia lienee selvitettävä.

Ei ole epäilystä, mikä on korviini päätyneistä kuluvan vuoden albumeista se raskain: ex-Cathedral-pomo Lee Dorrianin keulittaman With the Deadin kakkoskiekko on täyttä murhaa ja murskaa. Ihana mies, ihana bändi, ihanaa musiikkia. Hyvät jutut myös.

Jälkimmäinen koskee myös Tom Morelloa, entistä Rage Against the Machine– ja Audioslave-ukkoa, joka pistää nykyisin epäkohtia järjestykseen Prophets of Rage -nimisen superbändin eturivistä. ”Maailma ei muuta itseään. Sinä voit muuttaa sen”, Morello sanoo, ja kylläpä kyllä, näinhän se on.

Jos pari edeltävää haastateltavaa ovat melkoisia persoonia, sitä on myös kansibändimme Satyriconin kitaroiva laulaja Satyr – ja jos Amalie Bruun on saanut parina viime vuonna kivistä, tätä miestä on viskottu murikoilla koko lailla se matka kuin bändinsä on ollut olemassa, eli aika pitkään. Satyriconin uutuuslevy Deep Calleth upon Deep on joko alku tai loppu – vaiko kumpaakin? Yritetäänpä tehdä asiaan selkoa. Kainalossa komppaa duon toinen osapuoli Frost.

Pölkyllä-henkilökuvapalstalla taruilee tällä kertaa Riversidesta ja Lunatic Soulista tunnettu puolalaismoniosaaja Mariusz Duda. Salamyhkässä ruoditaan Project 86 -yhtyeen vuonna 2000 julkaistua Drawing Black Lines -albumia, levyarvioiden paalulla on Juha Raivion, Tomi Joutsenen ja Mika ”Kaasu” Karppisen uuden Hallatar-yhtyeen surunmusta debyytti ja demojen ykköspallilla Pahan Ikoni -niminen orkesteri.

Vanhassa liitossa saa puheenvuoron hautaan painuvan ruotsalaisbändi Desultoryn kitaristi-laulaja Klas Morberg, Kuudes piiri -palstan raameissa taas tutustutaan jyväskyläläisestä Rajuilma-kulttiyhtyeestä kirjoitettuun opukseen. Ja siinäpä se sitten alkaa ollakin. Julkaisupäivä siis perjantai 22. syyskuuta.